Followers

"Ya Allah, aku berlindung denganMu daripada keluh kesah dan kesedihan, dan aku berlindung denganMu daripada kelemahan dan kemalasan, dan aku berlindung denganMu daripada sifat pengecut dan bakhil, dan aku berlindung denganMu daripada bebanan hutang dan daripada penindasan manusia."

Facebook Badge

PATOGEN YANG JAHAT

PATOGEN.

Sekali baca bunyi dah seakan macam Pentagon kan? 😂

Patogen ni ape?

Istilah Patogen berasal dari bahasa Yunani Kuno yang bermaksud penyebab penderitaan. Kalau bahasa mudahnya kita panggil bakteria atau virus yang menjadi penyebab kesakitan atau penderitaan.

Apabila patogen ini memasuki tubuh kita, ia akan dihalang oleh dua sistem pertahanan tubuh kita terlebih dahulu.

Pertahan pertama adalah kulit, membran mukus, jus gastrik, air mata, peluh dan air liur. Manakala pertahanan kedua adalah sel-sel darah putih.

Jika patogen ini dapat menembusi pertahanan diri kita yang kedua iaitu sel darah putih maka interferon diperlukan untuk menguatkan pertahanannya semula.

Mana nak dapat interferon ni?

Interferon telah ditemui pada tahun 1954 oleh pakar imunologis iaitu Dr Yasuhiko Kojima. Dr Yasuhiko mengambil masa selama 40 tahun untuk menghasilkan Nutriferon dengan membuat kajian ke atas 200 herba, dan hanya memilih 4 tumbuhan sahaja iaitu biji labu, biji plantago asiatica, honeysuckle jepun dan bunga safflower.

Interferon boleh juga didapati secara suntikan. Kebiasaannya akan diberikan kepada pesakit yang benar-benar memerlukan seperti pesakit kanser, hepatitis B dan lain-lain dengan kos yang sangat tinggi. Bagaimanapun suntikan interferon adalah sangat bertoksik sebenarnya.

Dengan pengambilan Nutriferon, interferon dalam tubuh akan dihasilkan secara semulajadi. Nutriferon® berfungsi di dalam peringkat selular sel melalui dua cara iaitu:

Pertama – mengaktifkan sistem pertahanan imun dengan aktif atau cepat.

Kedua – menggerakkan “pasukan cari dan musnah” dalam sistem imuniti badan.

Selain mengambil Nutriferon untuk tingkatkan pertahanan diri, Ana sekeluarga mengamalkan Vitamin C, Omega Guard dan ESP untuk tingkatkan pertahanan diri.

Antara tanda2 imun anda semakin lemah :-
🌿 kerap demam, batuk dan selsema yg berpanjangan.
🌿 proses pemulihan yang lama dari sebarang penyakit.
🌿 infeksi saluran pernafasan seperti pneumonia dan bronkitis.
🌿 selalu merasa letih atau lelah meskipun telah mendapat rehat yang cukup.
🌿 sakit kepala terus-menerus berserta mata dan hidung berair.
🌿 sering mengalami rasa nyeri pada otot dan sendi.

Jom tingkatkan pertahanan diri kita sekeluarga dengan nutrisi. Bulan ni ada promo Nutriferon tau. Rugi tak grab 😊

#tsunamishaklee
#liveamazing
#shakleeeffect
#2wave

Cawangan BARU Pusat Tuisyen Serumpun bakal jadi Pusat Tuisyen Terbaik di Bukit Jelutong Shah Alam

Ada ibu bapa yang sedang mencari pusat tuisyen terbaik di Bukit Jelutong Shah Alam ke?

GURU YANG TERBAIK AKAN MEMBANTU ANAK ANDA MENCAPAI PENINGKATAN YANG BERTERUSAN DALAM PELAJARAN MEREKA

Oh ya,  tadi saya temankan adik saya ada hal di area Bukit Jelutong Shah Alam.  Sedang saya menunggu,  saya ternampak seseorang sedang mengurus pekerja menggantung signboard di salah sebuah shoplot di BUKIT JELUTONG SHAH ALAM.

Mulanya saya melihat sahaja kegigihan anak muda mengurus pekerjanya. Rupanya beliau adalah pemilik pemilik dan juga usahawan muda PUSAT TUISYEN SERUMPUN untuk cawangan baru di situ iaitu Encik Faris.

Wah!  Jiwa kental sangat tau muda lagi dah uruskan beberapa cawangan pusat tuisyen.
Saya pun berbual dengan beliau tentang Pusat Tuisyen cawangan baru beliau. 

Katanya,  Hasil kejayaan pelajar-pelajar PUSAT TUISYEN SERUMPUN yang sebelum ini, maka beliau semakin bersemangat untuk melebarkan sayap dalam bidang pendidikan tambahan untuk membantu meningkatkan kebolehupayaan pelajar dalam bidang akademik untuk anak bangsa seiring dengan saranan kerajaan menjadikan Malaysia NEGARA MAJU.

Hasil keputusan peperiksaan UPSR,  PT3 dan SPM bekas pelajar PUSAT TUISYEN SERUMPUN amat memberangsangkan sejak tahun 2013 lagi dan kebanyakan pelajar termotivasi dengan kegigihan guru yang berdedikasi serta berpengalaman.

Ha,  menurut beliau lagi, ada antara guru mereka ialah guru yang berpengalaman dengan skema dan menanda kertas peperiksaan Kementerian pelajaran Malaysia. Program insentif untuk seminar peperiksaan,  jatidiri,  motivasi dan juga kelas bahasa inggeris juga disediakan.

Amacam? Teruja kan? Saya pun teruja rasa macam nak ambil SPM balik macam zaman sekolah dulu.

Berbual punya berbual,  beliau bagitahu, sempena PROMOSI PEMBUKAAN CAWANGAN BARU PUSAT TUISYEN SERUMPUN CAWANGAN BUKIT JELUTONG,  SHAH ALAM,  Pihak tuisyen berbesar hati memberi KELAS TUISYEN PERCUMA UNTUK DISEMBER 2016 & PERCUMA YURAN PENDAFTARAN untuk yang mendaftar awal. :)


Apalagi,  ibu bapa yang bijak wajiblah ambil peluang percuma ini kan? Bertindak untuk membantu memajukan keputusan akademik anak-anak.

Hehe, nasib lah anak saya baru 2tahun, makanya saya menaip ni untuk sharing dan info pada pembaca di BUKIT JELUTONG SHAH ALAM.  In shaa Allah membantu ibu bapa yang tengah buntu nak cari tempat belajar tambahan untuk anak-anak.

Ok lah,  untuk pertanyaan lanjut boleh sahaja call hubungi PUSAT TUISYEN SERUMPUN BUKIT JELUTONG,  SHAH ALAM
017-7907371 @ 017-7908586
atau lawati Official page FACEBOOK mereka di https://www.facebook.com/pusattuisyenserumpun/
Alamat: 37b, jalan pelapik u8/b bukit Jelutong, 40150 shah alam (berada di atas kedai AZZAIN Bukit Jelutong, Shah Alam.

Seminar menjawab peperiksaan di Pusat Tuisyen Serumpun

Happening tengok cikgu dan pelajar enjoy belajar dalam kelas yang teratur, beraktiviti,  dan yang paling penting guru dapat menumpukan kepada pelajar yang kurang prestasi kerana bilangan pelajar adalah terhad untuk setiap kelas.

*Antara kelebihan Serumpun:

"Serumpun mengehadkan bilangan pelajar/kelas bagi memastikan setiap sesi pembelajaran berkesan" 

***sedikit carian di internet tentang PUSAT TUISYEN SERUMPUN:
"Ditubuhkan atas inisiatif sekumpulan guru-guru untuk mendidik anak bangsa secara holistik, bukan sahaja dalam bidang akademik bahkan meliputi perkembangan potensi diri, dan juga pembentukan sahsiah yang baik.
Perkhidmatan yang disediakan : Personal Tuisyen, tuisyen untuk Tahun 2- Tingkatan 5. English for Juniors!, Seminar Peperiksaan, "Public Speaking Short Course", Kursus Motivasi Pelajar, "Qur'anic Home Tuition", dan banyak lagi.
Pembelajaran terbukti berkesan dalan menambahbaik prestasi pelajar.
Segala pertanyaan sila hubungi kami di talian 019- 790 0013"


Antara seminar yang dikelolakan Pusat Tuisyen Serumpun


Reminder Peperiksaan untuk pelajar lebih bersedia

Proses pendaftaran pelajar dan pertanyaan dari ibu bapa

Cawangan baru Pusat Tuisyen Serumpun di Bukit Jelutong (Signboard belum dinaikkan)

Pelajar PT3 bergambar kenangan selepas PROGRAM menjawab peperiksaan

===========================
syokk seronok berbual dengan positive cycle & open minded person. Apepun,  sempat pulak saya menyelit bercerita pasal suplemen shaklee.  Woa..  Rupanya beliau juga pengamal vitamin shaklee.

Hehe,,  nak dapatkan vitamin shaklee dari saya?  Boleh terus whatsapp 017-2187915 @ 018-2003707 ya.
==========================

Petua Hilangkan Tahi Mata Bayi Dan Sakit Mata


Assalamualaikum wbt.

Tadi dalam grup geng bisnes, ada yang tanya macam-mana nak buat kalau anak sakit mata atau ada tahi mata sampai melekat kelopak mata tak boleh nak buka.

Terus saya teringat pada baby saya masa kecik dulu. Sebenarnya saya takde pengalaman anak sakit mata. Saya sendiri tak pernah kena jangkitan mata.

So hari tu saya agak panik sikit (sikit je la), macam mana nak buat kalau baby ada tahi mata banyak macam ni.

Saya bawa baby saya jalan-jalan di luar rumah, kemudian ada jiran nampak. Sambil-sambil borak dengan beliau, saya cakap la baby saya ada tahi mata.

Rupanya normal (kalau tak teruk). Bayi mungkin panas di dalam, katanya. So dia suruh saya titikkan susu ibu pada mata bayi.


Sejak dari itu, mana-mana pun kalau ada bayi, anak atau orang dewasa sekalipun yang sakit mata yang saya jumpa atau dengar, semua bagi petua titiskan susu ibu.

Beberapa minggu kemudian, saya pula yang terkena jangkitan mata sebab berjangkit dengan kakak. Memang tahi mata keluar dengan banyak. Bangun tidur sampai melekat-lekat kelopak mata. Tak lama lepas tu, baby saya pula kena, kemudian anak sulung saya.

Sakit mata memang berjangkit. Sebab ia adalah kuman dan bakteria. Sebab itu kalau takut sakit mata, jangan duduk dekat dengan orang yang sakit mata!

Jika dah terkena jangkitan mata, mula-mula kita akan rasa mata gatal dan pedih, diikuti kemerahan. Kemudian terasa seperti bengkak pada mata. Masa ni kalau tunduk atau rukuk, memang rasa tekanan pada saraf mata. Tahi mata pula akan keluar dengan banyak tak kira masa, lebih-lebih lagi pada waktu tidur.

Apa yang boleh di lakukan ialah:

1. Berjumpa doktor

Rasanya doktor akan bekalkan ubat makan dan ubat titis. Saya tak pasti sebab saya langsung tak ke klinik.

2. Bersihkan mata selalu dengan kain yang bersih dan lembut. Jangan pegang mata dan jangan pegang orang lain kalau dah pegang mata.

3. Selalu bersihkan tangan.

4. Titiskan susu ibu. Susu ibu mengandungi antibodi tinggi untuk melawan jangkitan.

5. Cara saya? Saya ambil Nutriferon, Omega Guard dan Garlic Complex untuk diri saya dan anak-anak.

Nutriferon adalah immune booster yang amat berkesan melawan jangkitan kuman dan bakteria. Kesan penyembuhannya memang semulajadi tapi sangat pantas. Inilah first aidsaya dirumah sejak bertahun dulu kalau terkena apa-apa jangkitan pun.

Omega Guard pula mengurangkan keradangan, dan bengkak. Ia juga bantu kuatkan imun.

Garlic Complex ialah antibiotik semulajadi yang juga bertindak pantas melawan jangkitan bakteria.

Peritnya sakit mata ni ialah sewaktu nak tutup mata. Rasa macam ada biji-biji dalam mata. Walaupun dah sembuh (dalam 3-4 hari), efek biji-biji dalam mata masih terasa untuk beberapa ketika.

Sakit mata memang menyeksakan. Dapatkan rawatan yang betul atau boleh cuba cara semulajadi seperti saya.

Semoga segera sihat!

~faizah amat sahri~

018-2003707

Fb Lovely Faizah

faizah85@gmail.com

Shaklee iD: 916981

 

Disclaimer #1

Sebarang penulisan di LovelyZaiz.com adalah perkongsian peribadi. Tiada kaitan dengan mana-mana pihak samada masih hidup ataupun yang telah meninggal dunia. Dilarang untuk mencetak/menyalin sekiranya bukan bertujuan untuk perkongsian ilmu.

Disclaimer #2

Segala testimoni/penulisan tentang produk yang dikongsi di laman ini bukan bertujuan untuk merawat, mencegah, mendiagnose atau menyembuhkan apa jua penyakit. Pembaca yang mengalami masalah kesihatan digalakkan mendapat nasihat dari pakar perubatan.