"Ya Allah, aku berlindung denganMu daripada keluh kesah dan kesedihan, dan aku berlindung denganMu daripada kelemahan dan kemalasan, dan aku berlindung denganMu daripada sifat pengecut dan bakhil, dan aku berlindung denganMu daripada bebanan hutang dan daripada penindasan manusia."

Facebook Badge

Tips anak cerdas, cergas ceria bermula dari kesihatan dan nutrisi

Faktor-Faktor Yang Mempengaruhi Kesihatan Anak

Terdapat banyak faktor yang mempengaruhi kesihatan anak antaranya ialah:

1. Stress

Pada zaman sekarang, kanak- kanak bersaing dengan pesat. Mereka perlu mempunyai pelbagai bakat contohnya melukis, menari, bersukan dan lain-lain lagi serta dalam masa yang sama mesti maju dalam pembelajaran akademik. Semua ini sangat menekan kanak-kanak kerana harapan terhadap mereka terlalu tinggi. Kalau zaman saya kecil-kecil dulu, masuk darjah 1 tapi masih belum pandai membaca adalah perkara yang lumrah. Tapi pada zaman sekarang, anak-anak sudah diharapkan boleh membaca seawal usia 4 tahun! Tanpa kita sedari, secara tak langsung kanak-kanak ini akan tertekan!

Adakah anda tahu? Kanak-kanak juga mempunyai stress! Otak kanak-kanak hanya mampu menyimpan tenaga untuk selama 10-15 minit. Bila otak kurang tenaga, proses pembelajaran akan berkurang kerana kanak-kanak susah untuk fokus ataupun menumpukan perhatian.

2. Makanan Tak Berkhasiat

Anak-anak zaman sekarang lebih terdedah kepada corak pemakanan moden seperti makanan segera dan makanan diproses termasuklah ketika bersarapan pagi. Makanan sebegini mempunyai indeks glisemik tinggi kerana kandungan gula dan lemak yang tinggi dalam makanan tersebut. Makanan ini menyebabkan aras tenaga dalam badan cepat menurun. Sedangkan anak-anak memerlukan tenaga kerana mereka banyak menggunakan aktiviti mental yang memerlukan banyak tenaga. Kajian telah menunjukkan gula dalam makanan lemak tinggi boleh mengganggu keupayaan otak untuk menumpu, mengingat dan belajar. Amalan tidak bersarapan pagi juga dapat menjejaskan penghasilan tenaga untuk otak yang sangat diperlukan oleh anak-anak. Seterusnya ini boleh menjejaskan akademik anak-anak.

3. Gaya Hidup Berubah

Pada zaman dulu, anak-anak kurang terdedah kepada perkembangan teknologi. Mereka lebih banyak melakukan aktiviti bermain yang melibatkan fizikal dan mengasah keupayaan otak mereka untuk berfikir. Malah, mereka lebih banyak bermain di luar rumah dan melakukan aktiviti mencabar disamping menerokai alam sekitar. Tapi pada zaman sekarang, perkembangan teknologi yang sangat pesat telah mengubah gaya hidup kanak-kanak. Kanak-kanak lebih banyak terperap di dalam rumah dan leka dengan permainan ataupun hiburan video. Ini membataskan keupayaan berfikir secara kritis bagi kanak-kanak dan juga kanak-kanak lebih banyak duduk. Seterusnya boleh menjadi punca kegemukan kepada kanak-kanak.

4. Masalah Bagi Kanak-Kanak Obes

Menurut World Health Organization (WHO), pada tahun 2010 hampir 43 juta kanak-kanak dibawah umur 5 tahun adalah gemuk. Kanak-kanak yang obes mudah mengalami kesukaran bernafas, sistem imun lemah, lesu, mengantuk, kurang daya fokus, prestasi akademik menurun dan sebagainya. Zaman sekarang ni dah ada yang kena diabetis walaupun masih kanak-kanak! Orang-orang muda seawal usia 20an juga dah ramai yang kena serangan darah tinggi dan sakit jantung! Mungkin ini berpunca daripada gaya hidup seseorang tersebut semenjak dari kecil lagi.

Pemakanan Baik Dan Gaya Hidup Sihat

Pemakanan baik dan gaya hidup sihat semasa zaman kanak-kanak adalah penting bagi memelihara kesihatan, bukan sahaja semasa membesar tetapi sehinggalah dewasa. Shaklee menyediakan rangkaian vitamin ataupun nutrisi terbaik yang lengkap yang diperlukan oleh anak anda. Setiap satunya mempunyai manfaat yang sangat baik untuk menyokong setiap peringkat perkembangan anak-anak.

Mengapa Anda Harus Pilih Vitamin-Vitamin Di Bawah? vitamin untuk kanak – kanak 

 

1. Meal Shakes Shaklee Untuk Mengekalkan Kesihatan Keseluruhan

Mengandungi 19 jenis vitamin dan mineral penting9 jenis asid amino perluSumber tinggi dalam kandungan serat dan protinTinggi kalsiumIndeks glisemik rendahNutrien asas untuk tumbesaran kanak-kanakMemberikan tenaga secara konsistenMenyokong sistem imunMengekalkan kesihatan keseluruhan

2. Omega Guard Shaklee Untuk Kesihatan Otak

Minyak ikan yang ultratulen dan bergred farmaseutikal – sangat berkualiti tinggi berbanding jenama lainDihasilkan melalui proses penyulingan proprietari tiga molekul yang jarang digunakan oleh jenama lainMenyingkirkan bahan kontaminasi seperti arsenik, merkuri, kadmium, dioksin dan PCBMenindas pembentukan lemak trans merbahaya dalam menghasilkan minyak ikan yang sihatBau dan rasa ikan yang minimaPerlu untuk fungsi otak sihatDHA penting untuk penghantaran isyarat-isyarat otak dan meningkatkan komunikasi antara sel-sel otakDHA dan gabungan-gabungan EPA telah terbukti memberi manfaat bagi kanak-kanak yang mempunyai masalah gangguan hiperaktiviti dan autisma

3. Lecithin Shaklee Untuk Tajamkan Minda

Perangsang bagi asetilkolina iaitu neurotransmiter yang bertanggungjawab untuk fungsi otak biasa termasuk daya ingatanSebagai pengemulsi yang mengeluarkan lemak berlebihan dari badan, menghalang obesiti dan penyakit kardiovaskular lain.

4. Vita-Lea Chewable Shaklee Untuk Pelengkap Diet Harian

Membekal 19 jenis vitamin dan mineral pentingMenyokong tumbesaran sihatMenyokong sistem imun.

Tidak perlu berkira demi kesihatan anak-anak. Sekiranya kita ingin jadikan mereka individu yang hebat. Penjagaan daripada dalaman terutamanya kesihatan dan perkembangan mereka adalah langkah paling utama yang perlu dititikberatkan. Kesihatan yang baik menghasilkan anak yang cerdas, cergas dan ceria. Semestinya membuatkan ibubapa berasa bahagia!Za 0182003707 / 017-2187915

Fb page :  Lovely Beauty Vitamin 

Fb: LOVELY FAIZAH

Email: faizah85@gmail.com

No comments:

Post a Comment

 

Disclaimer #1

Sebarang penulisan di LovelyZaiz.com adalah perkongsian peribadi. Tiada kaitan dengan mana-mana pihak samada masih hidup ataupun yang telah meninggal dunia. Dilarang untuk mencetak/menyalin sekiranya bukan bertujuan untuk perkongsian ilmu.

Disclaimer #2

Segala testimoni/penulisan tentang produk yang dikongsi di laman ini bukan bertujuan untuk merawat, mencegah, mendiagnose atau menyembuhkan apa jua penyakit. Pembaca yang mengalami masalah kesihatan digalakkan mendapat nasihat dari pakar perubatan.