"Ya Allah, aku berlindung denganMu daripada keluh kesah dan kesedihan, dan aku berlindung denganMu daripada kelemahan dan kemalasan, dan aku berlindung denganMu daripada sifat pengecut dan bakhil, dan aku berlindung denganMu daripada bebanan hutang dan daripada penindasan manusia."

Facebook Badge

BENARKAH ACACIA GUM ( MAKANAN SUNNAH ) DALAM MEALSHAKE?

TAHUKAH ANDA APA ITU ACACIA GUM? 

Pokok Akasia

 

Hari ni asma nak bercerita serba sedikit pengenalan tentang Acacia Gum @ Arabic Gum @ Al Manna ni. Ianya adalah sejenis produk asli dari resin pokok akasia yang tumbuh di Sudan. Di sebelah barat mereka memanggil Al Manna ini dengan "Acacia Powder". Di negara Arab ia digelar "Bread from Heaven" kerana Arabic Gum atau Al Manna ini ada disebut dalam kitab Al-Quran dalam Surah Al-Baqarah ayat 57.

" Dan kami telah menaungi kamu dengan awan ( panas matahari di padang pasir ) dan kami turnkan kepada kamu "manna dan salwa", ( serta kami berfirman ); Makanlah dari makanan yang baik yang kami telah kurniakan kepada kamu", dan tidaklah mereka menganiaya kami ( sebab mereka kufur nikmat itu ) tetapi sebenarnya mereka adalah menganiaya diri sendiri.

Surah Al-Baqarah Ayat  57

Acacia Gum dalam bentuk serbuk

Ia banyak digunakan dalam produk makanan supplimen, minuman berkhasiat dan produk pelangsingan. Acacia Gum menjadi bahan penting dalam makanan, farmaseutikal dan industri. Tiada bahan emulsifier yang sebaik Acacia Gum ini. 3 sudu teh Acacia Gum mengandungi lebih fiber mudah larut dari 10 mangkuk oatmeal, 13 biji lobak merah, 15 biji epal, 44 biji prune. Dengan mengunyah Acacia Gum selama 7 hari dapat ianya dapat mengurangkan karang gigi dan gusi. Ia juga menghalang pertumbuhan bakteria pada gusi. Mempunyai kandungan prebiotik semulajadi tertinggi sama fungsi dengan prebiotik terdapat dalam susu ibu dan 10 kali ganda kaya dengan kalsium yang terdapat dalam susu lembu.

Antara kajian yang telah dibuat menunjukkan kebaikan Acacia Gum :

Kesan penurunan tekanan darah pada pesakit darah tinggimengurangkan penghasilan radikal oksigen bebasMeningkatkan paras butyrate dalam serum darahmemperbaiki tindak balas sistem imun tubuh melalui rangsangan kepada sel dendritic di dalam lumen usus dan penghasilan cytokin.Membantu serapan mineral seperti zink, sodium dan kalsiumMenghalang pertumguhan sel kanser usus dan keradangan ( inflammation ) usus melalui modifikasi angiogenetic factorsMengurangkan paras urea menambah nitrogen dalam najis kepada pesakit rosak buah pinggang.Kesan penyembuhan kepada pesakit buah pinggang teruk

 KAJIAN-KAJIAN LAIN YANG TELAH DIBUAT

Kajian klinikal ke atas pesakit paediatrik end stage renal failure menunjukkan pesakit dapat mengurangkan kekerapan dialisis dan menjalani kehidupan lebih baik.

( Paediatric Nephorology 2004 )

Satu kajian ( Cardiff University ) ke atas pesakit buah pinggang dan kencing manis yang diberi 25gm Acacia Gum selama 8-12 minggu mendapati ada kesan penurunan dalam tekanan darah.

Kajian lain di Universiti yang sama kepada penghidap kencing manis menunjukkan improvement dalam tekanan darah yang yang seterusnya memberi kesan yang positig ke atas buah pinggang .

Kajian lain pula ( Hyderabad India ) mendapati penggunaan 20gm Acacia Gum mengurangankan paras gula dalam darah.

Menambah fiber larut dalam Acacia Gum kepada diet harian akan merangsang perkembangan bakteria probiotik di dalam usus. Nakteria akan merangsang perkumuhan bahan buangan nitrogen yang banyak dari hasil kegagalan buah pinggang. University of Pennsylvania School of Nursing, Philadelphia, USA melakukan kajian ke atas 16 pesakit buah pinggang dan mendapati selepas pemberian 50gm Acacia Gum sehari jumlah bakteria dan paras nitrogen dalam najis bertambah dan paras serum urea turun ketara.

SIAPA KATA SHAKLEE TIDAK ADA MAKANAN SUNNAH???

TAHUKAH ANDA DALAM MEALSHAKE JUGA TERDAPAT KANDUNGAN ACACIA GUM INI.

 

Patutlah sangat baik untuk sistem penghadamanku. Anak-anak pun suka minum. Boleh amalkan selalu lepas ni banyak sangat khasiatnya kita kita belum tahu. Siapa yang nak jugak boleh dapatkan ni dari za  dengan menghubungi seperti keterangan yang tertera di bawah ini:-

Nak sihat & jana pendapatan tambahan? Nak bonus tiap2 bulan? Jom bersama team Lovely Legacy 

 

Untuk Sebarang Order/Pertanyaan:
pm/sms/whatsapp : 018-2003707 / 017-2187915

No comments:

Post a Comment

 

Disclaimer #1

Sebarang penulisan di LovelyZaiz.com adalah perkongsian peribadi. Tiada kaitan dengan mana-mana pihak samada masih hidup ataupun yang telah meninggal dunia. Dilarang untuk mencetak/menyalin sekiranya bukan bertujuan untuk perkongsian ilmu.

Disclaimer #2

Segala testimoni/penulisan tentang produk yang dikongsi di laman ini bukan bertujuan untuk merawat, mencegah, mendiagnose atau menyembuhkan apa jua penyakit. Pembaca yang mengalami masalah kesihatan digalakkan mendapat nasihat dari pakar perubatan.