Followers

"Ya Allah, aku berlindung denganMu daripada keluh kesah dan kesedihan, dan aku berlindung denganMu daripada kelemahan dan kemalasan, dan aku berlindung denganMu daripada sifat pengecut dan bakhil, dan aku berlindung denganMu daripada bebanan hutang dan daripada penindasan manusia."

Facebook Badge

EVENING PRIMROSE OIL (EPO) VS. GLA COMPLEX SHAKLEE

Assalamualaikum,

Hari ini saya nak berkongsi dengan anda tentang salah satu produk Shaklee, iaitu GLA Complex, yang sering dikaitkan fungsinya yang lebih kurang sama dengan Evening Primrose Oil (EPO).

 EVENING PRIMROSE OIL (EPO) VS. GLA COMPLEX SHAKLEE

Apa beza GLA dan EPO? Shaklee ada jual EPO ke?

1) EVENING PRIMROSE OIL (EPO)

Ok, ramai antara kita yang dah pun mengenali Evening Primrose Oil (EPO) sebagai vitamin yang baik untuk wanita kan. Ia banyak dijual di farmasi-farmasi. 

Sebenarnya, dalam Evening Primrose Oil (EPO) itu ada GLA (GAMA LINOLEIK ACID). 

GLA merupakan bahan binaan bagiPROSTAGLANDIN, yang merupakan bahanHORMON dalam badan. 

Jadi sebab itulah Gama Linoleik Acid ni bagus untuk menstabilkan kembali hormon dalam badan, terutama bagi wanita yang ada masalah hormon tidak stabil ataupun disebabkan menopaus. 

2) GLA COMPLEX SHAKLEE

Tapi ramai yang TAK TAHU bahawa dalamMINYAK BORAGE juga ada GLA. Malah, ia mengandungi lebih dari KANDUNGAN 2 KALI GANDA GLA dalam EPO. 

Minyak Borage juga adalah 3 KALI GANDA LEBIH MUDAH DISERAP oleh badan (bioavailability) dan 3 KALI LEBIH BERKESAN dari EPO. 

Oleh sebab itu, GLA COMPLEX SHAKLEEmenggunakan BUNGA BORAGE sebagai BAHAN UTAMA. 

Setiap kapsul mengandungi 300mg GLA yang mana ia adalah sumber terbaik OMEGA-6. 

Shaklee mengestrak GLA dari Borage yang ditanam secara organic dikawasan Sakatchewan.

Kenapa produk Shaklee disebut GLA COMPLEX. Kenapa tak disebut Minyak Borage sahaja?


Ini kerana GLA Complex Shaklee merupakan kombinasi Minyak Borage dan juga bahan-bahan berikut:-
  • Asid Gamma Linolenik (GLA) 
  • Asid Linolenik (LA)
  • Minyak Bunga Matahari 
  • Vitamin E
Kombinasi ini adalah untuk meningkatkan keberkesanan dan kestabilannya.   

Bioavailabiti (kadar penyerapan) juga telah dibuktikan secara klinikal di mana ia mampu menyerap ke dalam sel dan tisu dengan lebih baik. 

Kesegaran dan keberkesanannya terpelihara oleh ShakleeGuard, anti-oksidan semulajadi yang dipatenkan. 

Jadi, sekarang anda dah ada jawapan yer sama ada nak beli EPO atau GLA Complex Shaklee. 

Anda nilaikanlah sendiri. Jadilah pengguna yang bijak. Jangan pening-pening lagi. Hihi...

Saya dan rakan-rakan saya yang cantik dan jelita semuanya memilih GLA Complex Shaklee.

GLA Complex ni sesuai untuk WANITA sahaja ke?

Ok, ramai juga yang bersalah anggap bahawa GLA hanya untuk wanita. 

Sebenarnya supplemen GLA asid linoleik adalah sama penting dengan asid amino yang tidak boleh dihasilkan oleh tubuh manusia. Ianya hanya diperoleh dari makanan.

Ianya sangat penting untuk kanak-kanak (potong gel lembut dan campurkan isinya dengan makanan),remaja, dewasa, dan juga lepas menopaus dan andropause (menopaus lelaki).

MANFAAT GLA COMPLEX SHAKLEE


1. Herba Tradisi Yang Dipercayai
Borage adalah herba kegemaran orang barat. Ianya merawat ulser, mengeluarkan virus, melegakan kelesuan, membersihkan kahak, meringankan kebas urat saraf dan meningkatkan stamina.

2. Mengawal Selia Estrogen dan Testosterone
GLA membentuk prostaglandin untuk mengawal selia hormone lelaki dan perempuan, memperbaiki simptom PMS seperti kesakitan, mood swing, retensi air dan sakit payudara.

3. Melambatkan Menopaus
Memperbaiki keadaan Menopaus seperti, hot flashes, insomnia, ketidakhadaman, depresi. Pengambilan jangka panjang akan melambatkan penuaan, mengetatkan uterus, memberi tone kepada uterus untuk kulit lebih muda.

4. Memperbaiki Prostatomegaly
GLA memperbaiki masalah prostat lelaki dan masalah kerap kencing.

5. Menentang Kanser
GLA adalah anti-oksidan yang meningkatkan sistem imun tubuh, menghalang pertumbuhan sel tumor dan kanser.

6. Memperbaiki Inflamasi Kulit
Ianya mengurangkan inflamasi kulit, eczema, alergi, kegatalan, kulit kering, memperbaiki bintik penuaan, tinea, kurap, Ianya juga meringankan sakit dan bengkak yang terjadi dari rheumatism, arthritis.

7. Menghalang Komplikasi Diabetes
Merendahkan gula darah, berkesan untuk diabetes semasa hamil dan usia tua. Meringkan kebas dan kesakitan disebabkan oleh gula darah yang tinggi.

8. Pelangsingan dan Menghalang Tambah Berat Badan
Merendahkan kolesterol LDL, menghalang penambahan berat badan dengan berkesan, memberi tone kepada kulit dan otot untuk wanita secara berperingkat untuk mencapai bentuk badan cantik, menghalang penambahan berat badan. Ambil masa perut kosong untuk mengelakkan keasidan hiper.

9. Menghalang Tekanan Darah Tinggi
Menghalang pembekuan darah, merangsang peredaran darah, pengembangan salur darah, memperbaiki tekanan darah tinggi, mengelakkan masalah jantung seperti arteriosklerosis, dan myocardial infraction.

10. Memperbaiki Tekstur Rambut
Memperbaiki rambut kering dan keadaan rambut gugur.

11. Hiperaktif dan Autisma (ADD/ADHD)
Dibuktikan secara klinikal bahawa GLA minyak ikan memperbaiki keadaan kanak-kanak seperti berautisma, sukar memberi tumpuan untuk belajar dan hiperaktif.

Thanks for reading! :)



Ingin mendapatkan supplemen yang sesuai untuk anda dan keluarga?
Ingin menjana pendapatan 4-5 angka sebulan dengan hanya duduk di rumah?

HUBUNGI SAYA UNTUK KONSULATNSI PERCUMA, PELUANG PERNIAGAAN SHAKLEE ATAU DAPATKAN GLA COMPLEX YANG BEST NI.

------------------------------------------------
Saya pengedar shaklee anda.

MEMBANTU MASALAH KESIHATAN ANDA DENGAN VITAMIN SEMULAJADI

Konsultansi & cara pengambilan vitamin Shaklee esklusif untuk pelanggan:

========> HUBUNGI ZA <==========
https://www.facebook.com/messages/LovelyBeautyVitamin?ref=hl

SMS.call hubungi Faizah : 018-2003707 "GLA COMPLEX"

(๑‵●‿●‵๑) (๑‵●‿●‵๑)(๑‵●‿●‵๑)(๑‵●‿●‵๑)

PENGELOLA PROGRAM KURUS SEMUDAH ABC

Pengedar shaklee Sijangkang, Telok Panglima Garang, Shah Alam, Damansara.
Pengeposan produk shaklee seluruh Malaysia, Sabah Sarawak, Brunei dan Singapura.

♡♡♡ za /iz
018-2003707 / 017-2187915

Haid Tidak Teratur Dan Sedikit. Cara normalkan kitaran haid

Salam..

Para wanita memang kena alert masalah kitaran haid ni. Sebab, kalau haid tak teratur bermaksud ada masalah hormon.

Pada yang rancang nak hamil jadi lebih sukar sebab nak kira waktu subur memang payah.

Alhamdulillah syukur tak terkata bila dapat SMS dari customer... Ini bukan rekaan tau ini testimonial betul... dah 2 tahun customer ni tak datang haid... setelah mengamalkan secara konsisten secara berterus dan aturan vitamin yang betul alhamdulillah beliau dah period... 



Bila sebut pasal haid ramai orang memandang mudah tentang kitaran haid dan betapa pentingnya haid teratur.  Kitaran haid yang teratur & lancar adalah penanda tahap kesuburan yang baik untuk seseorang wanita itu.... kenapa dan siapa yang paling penting untuk tahu? wanita yang telah berkahwin dan pentingnya kitaran haid yang sempurna adalah untuk bila sepatutnya anda merancang kehamilan dan menunjukkan bahawa anda hamil atau pun tak... 

Bagaimanapun tak semua orang bernasib baik mendapat haid yang teratur... kenapa? 

KEGEMUKAN - berat badan berlebihan ataupun obesiti boleh menyebabkan ketidakseimbangan hormon estrogen di dalam badan wanita. Ia seterusnya menyebabkan gangguan kepada kitaran haid 
 
KEHAMILAN - haid tidak akan datang sekiranya anda positif hamil! Ini kerana ovum yg dikeluarkan pada kitaran haid sebelumnya telah disenyawakan.


BERLEBIHAN HORMON PROLAKTIN - hormon prolaktin yg berlebihan menghalang pengeluaran telur dan seterusnya menyebabkan haid lewat untuk berbulan-bulan lamanya. (Ibu menyusu badan sepenuhnya kerap alami haid yang tidak kunjung tiba. Hehe)


TERLALU KURUS - tidak cukup lemak di dalam badan juga boleh mengganggu kitaran haid anda. Oleh itu, anda haruslah mempunyai berat badan yg sihat & seimbang. 


MASALAH KESIHATAN - sakit secara tiba-tiba seperti demam, selsema ataupun penyakit yg memerlukan rawatan intensif mampu memberikan tekanan fizikal kepada tubuh dan sekaligus mengganggu kitaran haid.


MENOPAUS - ia berlaku kepada wanita yg berusia lewat 40-an. Pada kebanyakan kes, haid akan semakin sedikit dan jarang-jarang berlaku.


PENCEGAH HAMIL - pil atau ubat-ubatan hormon pencegah hamil seperti depo-provera atau implanon boleh menyebabkan gangguan haid. Terdapat sesetengah wanita yang tidak didatangi haid sepanjang menggunakan implanon.
 
TEKANAN/STRESS - stress atau tekanan dalam bentuk fizikal & mental dari tempat kerja atau kehidupan seharian contohnya mampu mempengaruhi hormon dan seterusnya kitaran haid.
 
PENYUSUAN BADAN - sekiranya anda menyusukan bayi secara eksklusif, hormon di dalam badan anda lebih menyediakan badan anda untuk menghasilkan susu untuk si bayi. Terdapat sesetengah ibu menyusu yg langsung tidak didatangi haid sehingga 1 atau 2 tahun lamanya!
 
TERSILAP PENGIRAAN - 40% wanita didapati gagal mengingati tarikh hari pertama LMP (last menstrual period = haid terakhir) mereka. Jumlah hari dalam kitaran mereka juga mungkin tidak tepat antara 28-35 hari. Ini boleh memanjangkan lagi kitaran untuk sampai ke 'hari subur' dan kesilapan menjangka kedatangan haid yg seterusnya.
 
MASALAH TYROID - hormon yang dirembeskan oleh tyroid boleh menyebabkan gangguan kepada hormon badan sekaligus kitaran haid wanita.
 
UBAT-UBATAN - jamu tradisional, ubat kurus ataupun ubat-ubatan penyakit kronik boleh menyebabkan gangguan kitaran haid wanita.



 Tapi jangan risau... insyaAllah ada penyelesainnya.... 


Bagaimana GLA Complex Shaklee ini boleh membantu anda? dan apa tujuan sebenarnya GLA shaklee selain membaiki kitaran haid


  • Membantu mengawal dan mengatur kitaran haid
  • Membantu meningkatkan kesuburan
  • Melegakan PMS (sindrom pra-haid)
  • Membantu dalam menangani menopus
  • Menguatkan kuku dan rambut
  • Menjadikan kulit lebih sihat dan berseri-seri
  • Membantu menangai ekzema
  • Melegakan simptom akibat artritis reumatoid
  • Mengandungi vitamin E untuk menguatkan dinding arteri
  • Menguatkan imuniti tubuh
  • Memperlahankan proses penuaan 
  • Mengurangkan blood-clot yang boleh menyebabkan serangan jantung
  • Mengawal kencing manis dan darah tinggi
  • Mengawal kolesterol Untuk fungsi saraf
Jangan tunggu lama-lama... sampai bila anda mahu menderita dan memikirkan masalah yang melanda diri anda? 

JOM! TENGOK REVIEW LAIN TENTANG KEBERKESANAN GLA COMPLEX UNTUK ATURAKAN SECARA NORMAL HAID ANDA:

HUBUNGI SAYA UNTUK DAPATKAN GLA COMPLEX: 



------------------------------------------------
Saya pengedar shaklee anda.

MEMBANTU MASALAH KESIHATAN ANDA DENGAN VITAMIN SEMULAJADI

Konsultansi & cara pengambilan vitamin Shaklee esklusif untuk pelanggan:

========> HUBUNGI ZA <==========
https://www.facebook.com/messages/LovelyBeautyVitamin?ref=hl

SMS.call hubungi Faizah : 018-2003707 "HAID"

(๑‵●‿●‵๑) (๑‵●‿●‵๑)(๑‵●‿●‵๑)(๑‵●‿●‵๑)

PENGELOLA PROGRAM KURUS SEMUDAH ABC

Pengedar shaklee Sijangkang, Telok Panglima Garang, Shah Alam, Damansara.
Pengeposan produk shaklee seluruh Malaysia, Sabah Sarawak, Brunei dan Singapura.

♡♡♡ za /iz
018-2003707 / 017-2187915

Naikkan HB / TAMBAH DARAH

Salam semua..

Di sini saya himpunkan review yang di terima hasil consume set tambah darah.

Alhamdulillah, ramai dapat naikkan HB dan tambah darah.

Saya pun pernah masa pregy HB Drop 10.8, srlepas tu saya ambil dos set tambah darah 2x ganda dan minum jus delima. Minggu depan tu HB jadi 12. Syukur.

Risau sangat kalau HB rendah terutama masa hamil. Kan... sebab akan ada banyak komplikasi.

Jom tengok review yang berjaya tambah darah:





HUBUNGI SAYA UNTUK DAPATKAN SET TAMBAH DARAH:




------------------------------------------------
Saya pengedar shaklee anda.

MEMBANTU MASALAH KESIHATAN ANDA DENGAN VITAMIN SEMULAJADI

Konsultansi & cara pengambilan vitamin Shaklee esklusif untuk pelanggan:

========> HUBUNGI ZA <==========
https://www.facebook.com/messages/LovelyBeautyVitamin?ref=hl

SMS.call hubungi Faizah : 018-2003707 "tambah darah"

(๑‵●‿●‵๑) (๑‵●‿●‵๑)(๑‵●‿●‵๑)(๑‵●‿●‵๑)

PENGELOLA PROGRAM KURUS SEMUDAH ABC

Pengedar shaklee Sijangkang, Telok Panglima Garang, Shah Alam, Damansara.
Pengeposan produk shaklee seluruh Malaysia, Sabah Sarawak, Brunei dan Singapura.

♡♡♡ za /iz
018-2003707 / 017-2187915

Anemia / kurang darah. Camna nak tambah darah

 Anemia atau masalah kurang darah bukan perkara asing dalam masyarakat kita. Mudahnya, anemia bermakna masalah kekurangan sel darah merah. Komponen darah boleh dibahagi kepada 3, iaitu:

Sel Darah Merah : Meliputi hemoglobin (protein yang kaya zat besi dan berwarna merah). Berfungsi membawa oksigen dari paru-paru ke organ dan karbon dioksida kembali ke paru-paru untuk dibebaskan ke udara.

Sel Darah Putih : berfungsi sebagai sistem pertahanan menentang kemasukan bahan asing ke dalam badan.Platlet dan Plasma : berfungsi menghentikan pendarahan apabila luka. 


TANDA-TANDA ANEMIA

>>kulit dan tapak tangan pucat

>>jantung berdegup laju tanpa aktiviti Berat 

>>cepat letih

>>sesak nafas

>>sakit dada

>>kerap rasa pening

>>anggota badan berasa sejuk dan kebas


Bagaimana untuk mengetahui anda mengalami masalah anemia ? 

Boleh cuba jelirkan lidah dan lihat dan bandingkan warnanya dengan ahli keluarga lain. 

Adakah lebih merah atau pucat ?

Boleh juga cuba perhatikan bahagian bawah mata dan tangan, Adakah ia pucat ? 

Jika anda mengalami sebahagian tanda di atas, anda mungkin mengalami masalah anemia.

BAGAIMANA ANEMIA BOLEH TERJADI?

Ia boleh berlaku disebabkan beberapa faktor, antaranya: 

Badan kurang menghasilkan sel darah merahKehilangan terlalu banyak darah atau kadar kemusnahan sel darah berlaku lebih cepat daripada penghasilannya.

Anemia sangat merbahaya dan mampu memberi kepada ibu dan bayi dalam kandungan.

Kepada ibu :
Risiko KeguguranBersalin AwalKematian janin dalam kandunganTumpah darah semasa & selepas bersalinKepada Janin :
Bayi kurang berat ketika lahir (kurang 2.5kg)Kelahiran tidak cukup bulan (pra-matang)Lemas semasa lahirPertumbuhan bayi terbantut

 Oleh itu, para ibu-ibu diharap jangan ambil mudah berkenaan masalah anemia. Kesian baby nanti....

CARA UNTUK MENGELAK ANEMIA

Secara asasnya, pemakanan harian seimbang iaitu yang cukup sukatan sayur dan sumber protein. Ia penting kerana pemakanan yang seimbang mampu mengatasi masalah kekurangan darah. Maknanya, seseorang itu akan dapat zat besi, vitamin B12 dan folat mencukupi. Seterusnya, pengambilan zat besi. Zat besi boleh diperoleh daripada sayur-sayuran hijau (juga kaya dengan folat), daging merah dan organ (seperti hati).

TAPI AWAS! Daging merah dan organ dalaman juga tidak boleh diambil berlebihan, terutama bagi individu yang ada masalah jantung dan paras kolesterol tinggi, kerana ia turut mengandungi banyak vitamin B12 yang boleh menyebabkan keracunan hati.

ATASI  ANEMIA DENGAN SHAKLEE

 

VITA-LEA IRON FORMULA : Mengandungi zat besi yang membantu pembentukan sel darah merah dan menghasilkan sel darah yang sihat. Zat besi menjadi sebahagian daripada struktur hemoglobin yang membawa oksigen ke tisu dan sel.


SUSTAINED RELEASE VITA-C : Membantu penyerapan vitamin B12 dan zat besi. Vitamin C juga membantu pengeluaran hemoglobin dan meningkatkan pertahanan badan.

B- COMPLEX : Meningkatkan sel darah merah dan hemoglobin. Shaklee B-complex adalah lengkap dengan 8 kumpulan Vitamin B termasuk B12 dan folat.



ENERGIZING SOY PROTEIN (ESP) :  Sebagai sumber protein  untuk membantu badan menghasilkan sel darah. Selain itu ESP juga membantu membekalkan tenaga kepada badn yang lemah terutama badan yang sedang mengalami proses pemulihan.




KESIMPULAN 

Anemia bukan penyakit, tetapi satu masalah yang boleh mengganggu tugas harian. Orang yang mengalami masalah anemia cepat berasa letih dan tidak boleh bergiat dalam aktiviti cergas. Amalan pemakanan seimbang dan kaya zat besi biasanya boleh merendahkan risiko mengalami masalah kurang darah.


------------------------------------------------

Saya pengedar shaklee anda.


MEMBANTU MASALAH KESIHATAN ANDA DENGAN VITAMIN SEMULAJADI


Konsultansi & cara pengambilan vitamin Shaklee esklusif untuk pelanggan:


========> HUBUNGI ZA <==========

https://www.facebook.com/messages/LovelyBeautyVitamin?ref=hl


SMS.call hubungi Faizah : 018-2003707 "TAMBAH DARAH"


(๑‵●‿●‵๑) (๑‵●‿●‵๑)(๑‵●‿●‵๑)(๑‵●‿●‵๑)


PENGELOLA PROGRAM KURUS SEMUDAH ABC


Pengedar shaklee Sijangkang, Telok Panglima Garang, Shah Alam, Damansara.

Pengeposan produk shaklee seluruh Malaysia, Sabah Sarawak, Brunei dan Singapura.


♡♡♡ za /iz

018-2003707 / 017-2187915


 

Disclaimer #1

Sebarang penulisan di LovelyZaiz.com adalah perkongsian peribadi. Tiada kaitan dengan mana-mana pihak samada masih hidup ataupun yang telah meninggal dunia. Dilarang untuk mencetak/menyalin sekiranya bukan bertujuan untuk perkongsian ilmu.

Disclaimer #2

Segala testimoni/penulisan tentang produk yang dikongsi di laman ini bukan bertujuan untuk merawat, mencegah, mendiagnose atau menyembuhkan apa jua penyakit. Pembaca yang mengalami masalah kesihatan digalakkan mendapat nasihat dari pakar perubatan.