Followers

"Ya Allah, aku berlindung denganMu daripada keluh kesah dan kesedihan, dan aku berlindung denganMu daripada kelemahan dan kemalasan, dan aku berlindung denganMu daripada sifat pengecut dan bakhil, dan aku berlindung denganMu daripada bebanan hutang dan daripada penindasan manusia."

Facebook Badge

Collagen selamat untuk ibu menyusu?

Assalamualaikum. Sempena bulan promosi collagen, bertalu-talu soalan saya terima.

Collagen shaklee selamat tak untuk ibu menyusu???

Oh!! Rasanya bila baca review ni, anda pasti dapat jawapannya!

Shaklee selamat untuk ibu bfeeding ya..

"Cerita kelakar di malam hari.. dengan mamai2 en suami kejut.. eh u ter "pee pee" ker..? kenapa basah katil nie.. saya dengan confuse pun cam terkejut.. ish mana ade.. cek cek rupanya.. susu melimpah ruah.. huhuhu. Tekejut gak.. mlm tu sblm tdo dok telan alfaLfa n zink.. sebelum tu ade amik colagen n ESP..! Wallaa.. Baby dah 1 tahun 3 bulan pun susu boleh melimpah ruah camtu.. Alhamdulillah

Kenapa ye x selamat..?? So far saya amik dah msuk 3kotak.. masih bfding.. alhamdulillah baby ok je.. makin suka mnyusu.. ada jga kwn2 dr dlm pantang dah amik ok je yang.." -Testimoni puan zura

========> saya ZA <==========

SMS.call hubungi Faizah : 018-2003707 untuk tempahan COLLAGEN POWDER

Intagram: lovelyzaiz

Atau boleh pm facebook saya:
goo.gl/uPkHX2

(๑‵●‿●‵๑) (๑‵●‿●‵๑)(๑‵●‿●‵๑)(๑‵●‿●‵๑)

PENGELOLA PROGRAM KURUS SEMUDAH A.B.C &
Pengedar shaklee Sijangkang, Telok Panglima Garang, Shah Alam, Damansara.
Pengeposan produk shaklee seluruh Malaysia, Sabah Sarawak, Brunei dan Singapura.

Fungsi 7 bahan shaklee Collagen powder yang anda tak tahu

Kenapa ya hebat penangan collagen powder shaklee ni?

Mesti semua orang nak tahu kan. Okay, ini 7 bahan yang mungkin anda tak tahu tentang collagen powder shaklee.

1. Kolagen daripada sisik ikan merah
Shaklee menggunakan sisik ikan merah yang mengandungi kandungan kolagen yang bersifat premium yang mana ia mudah diserap dan kurang kontaminasi berbanding kolagen yang diperoleh daripada haiwan lain. Kolagen daripada ikan mempunyai banyak elastin yang berkerjasama dengan kolagen untuk memastikan kulit tegang, lembut dan anjal.

2. Ekstrak biji Camellia japonica
Biji Camellia japonica mengandungi Oleic Asid untuk meningkatkan kelembapan dan kelembutan kulit. Camellia japonica juga mengandungi Isoflavones , antioksida semulajadi yang membantu mengurangkan radikal bebas yang merosakkan kulit.

3. Vitamin C
Untuk meningkatkan penghasilan kolagen dalam kulit dan antioksida baik untuk kulit.

4. Vitamin B2, B6
Vitamin B memainkan peranan dalam metabolisma karbohidrat, lemak dan protein untuk menghasilkan tenaga yang diperlukan untuk menghasilkan kolagen .

5. Ekstrak Pfaffia
Pfaffia juga digelar sebagai ginseng Brazil yg bila digabungkan dengan ekstrak biji benih camellia japonica dapat menyokong pembentukan kolagen dan asid hialuronik.Ia digunakan secara tradisional untuk merawat rambut gugur, ketidakseimbangan hormon dan meningkatkan tenaga batin.

6. Ekstrak kerang-kerangan
Glukosamina daripada ekstrak kerang-kerangan adalah penting dalam sintesis bendalir sinovia bagi melicinkan pergerakan sendi dan melembapkan mata untuk melegakan ketidakselesesaan mata.

7. Lactobacillus acidophilus
Lactobasilus acidophilus ialah sejenis bakteria baik. Ia membantu mengimbangi usus mikroflora dan memudahkan pembinaan semula sistem usus sihat bagi meningkatkan penyerapan kolagen.

KEBERKESANANNYA TELAH TERBUKTI !

Selain itu, ujian Klinikal telah dijalankan terhadap Collagen powder sebelum ia dipasarkan. Ujian Klinikal tersebut menunjukkan yang 71% pengguna berasa tekstur kulit mereka lebih gebu selepas menggunakannya selama 8 minggu berturut-turut.

KESAN DAN MANFAAT PENGAMBILAN SHAKLEE COLLAGEN POWDER

ANTI PENUAAN :

• Mengurangkan liang-liang pori, kedutan dan garis-garis halus yang kelihatan.

MENGHIDRATKAN :

• Melembapkan kulit bagi mengurangi rasa kering dan berkupas pada muka.

MENGEMBALIKAN KEANJALAN KULIT:

• Meningkatkan ketegangan kulit, keanjalan dan kelembutan.

MELICINKAN :

• meningkatkan kelembutan dan kelicinan kulit.

MENYUBUR :

• Menggalakkan kuku yang kuat, rambut yang tebal dan bersinar.

MENCERAH :

• Mengurangkan pigmentasi, jeragat dan meratakan warna kulit.

MENEGANG:

• Membantu menegang dan menganjalkan payudara

========> saya ZA <==========

SMS.call hubungi Faizah : 018-2003707 untuk tempahan COLLAGEN POWDER

Intagram: lovelyzaiz

Atau boleh pm facebook saya:
goo.gl/uPkHX2

(๑‵●‿●‵๑) (๑‵●‿●‵๑)(๑‵●‿●‵๑)(๑‵●‿●‵๑)

PENGELOLA PROGRAM KURUS SEMUDAH A.B.C &
Pengedar shaklee Sijangkang, Telok Panglima Garang, Shah Alam, Damansara.
Pengeposan produk shaklee seluruh Malaysia, Sabah Sarawak, Brunei dan Singapura.

Kurus dan rendahkan kolestrol tinggi dengan SAPONIN Alfalfa???

KESEMPATAN DALAM KESEMPITAN

Woaa!! Pregy momy mmg tidur tak lena @ susah nak tidur ke ek? 36w tak boleh  tidur. Sekarang 1am da ni..

Jadinya saya study la pasal kurus.. hihi. So nak update blog ni.. ;)

Ilmu baru saya nak share terutama pada yang nak kurus dan rendahkan kolestrol.

>> 2 perkara yang mungkin anda tak tahu tentang ALFALFA. >>> Dan, apa itu SAPONIN?

Soalan satu: Ada orang tanya, betul ke alfalfa boleh merendahkan kolestrol???

Jawapannye, Yes.

Keyword dia: saponin. Dalam alfalfa ada saponin. Saponin pulak bertindak  “menarik” kolestrol dalam darah. So selepas konsisten ambil alfalfa selama 8 minggu insyaAllah paras kolestrol jahat menurun.

Nak kajian ya... nah!!

>>>
In a recently completed clinical study of 45 patients, Dr. Lawrence Rink, a clinical professor at the Indiana University School of Medicine found that 1120 mg. of alfalfa sprouts daily substantially reduced cholesterol. The six-week study, concluded in February, showed levels of LDL (bad) cholesterol declined an average 16.6% and HDL (good) cholesterol increased an average of 11.2%.

This research is the first known human trial using alfalfa sprouts, although several studies using alfalfa were run in Europe in the 1990’s.

The subjects of the Indiana study were randomly assigned to one of three groups: a placebo pill; 1120 mg. per day; or 2240 mg. per day. The patients entered the study with over 50% taking statin drugs (Mevacor, Lipitor, Zocor) and over 60% suffering from coronary artery disease. More importantly in the soon to be published report, C-reactive protein, a blood marker of inflammation, which in high levels increases heart disease risk, was significantly reduced.

Sumber: alfalfa

Soalan dua: Betulke boleh kurus ni? Macam mana pula ALFALFA ni boleh bantu kurus??

Jawapnnya: Alfalfa kaya dengan fiber. Fiber pulak lumrahnya kenyang, beri tenaga dan detox. Makanya, alfalfa yang tadinya ada saponin seperti span yang sedut kolestrol jahat, dia sedut juga lemak jahat ibarat span dan detox singkirkannya.

;) so boleh lah bantu program kurus uolls!

>>Saponin tu apa? Saponin ni item dalam alfalfa ibarat span yang menyedut kolestol jahat.

Hehe~~ antara sebab saya gemar amalkan alfalfa. ALFALFA COMPLEX Shaklee feberet saya!

Jomm klik2 apa bezanya ALFALFA COMPLEX SHAKLEE & benefitnya..

Nak dapatkan ALFALFA COMPLEX dari saya pun boleh saja.. yang nak cuba ALFALFA boleh hubungi saya..

•• konsultansi percuma dan sentuhan personal  untuk yang plan nak kurus. Boleh juga join PROGRAM KURUS SEMUDAH A.B.C yang saya kelolakan.

>>>>>>>>>

========> saya ZA <==========

SMS.call hubungi Faizah : 018-2003707 untuk tempahan ALFALFA COMPLEX

Intagram: lovelyzaiz

Atau boleh pm facebook saya:
goo.gl/uPkHX2

(๑‵●‿●‵๑) (๑‵●‿●‵๑)(๑‵●‿●‵๑)(๑‵●‿●‵๑)

PENGELOLA PROGRAM KURUS SEMUDAH A.B.C &
Pengedar shaklee Sijangkang, Telok Panglima Garang, Shah Alam, Damansara.
Pengeposan produk shaklee seluruh Malaysia, Sabah Sarawak, Brunei dan Singapura.

Faizah Amat Sahri

7 cadangan vitamin semasa hamil yang anda perlu tahu

[Pregnancy] Cadangan Supplemen Shaklee untuk Ibu Hamil / Mengandung

Berita gembira bila disahkan mengandung. Saya sendiri rasainya. Masa yang ditunggu-tunggu telah tiba. Lagi-lagi saya tunggu setahun juga nak hamil. Jadi, bila dah mengandung mesti inginkan yang terbaik untuk tumbesaran sihat bayi dalam kandungan.kan....

Pernah dengar, mengandung kena makan 2 kali ganda dari makan biasa?? Ouhh! Silap tu! Sebenarnya nutrisi yang kena berganda. Bukan makanan. Heheh!!

Jom kita pahami nutrisi ibu hamil:

Ibu hamil memerlukan nutrisi yang lebih tinggi dari orang lain, jadi tidak hairan jika ibu hamil diberikan suplemen. Ini bukan sahaja untuk kandungan tetapi juga mengelakkan risiko semasa kelahiran.

Apakah vitamin terbaik buat ibu hamil?

• Vitalea Iron Formula (multivitamin dan multimineral)
• B Complex (lengkap dengan asid folik)
• Vitamin C
• Ostematrix (kalsium magnesium)
•ESP/ Mealshakes (sumber protein)
• Omega Guard
• Peppermint Ginger

Secara ringkasnya, fungsi setiap vitamin adalah seperti berikut :

1) Vitalea with Iron Formula
Vitalea diformulasikan dengan iron (zat besi) di mana ia adalah sangat penting bagi ibu hamil terutama jika ibu ada masalah masalah mudah pitam atau mudah pening ataupun masalah anemia. Anemia adalah berbahaya kepada anak dan ibu ketika bersalin kelak.

Ia membantu tumbesaran bayi dalam kandungan.
Vita-Lea adalah multivitamin jadi ibu tidak perlu mengambil obimin lagi.

2) B Complex
B Complex Shaklee adalah unik kerana ianya lengkap dengan asid folik dan juga 8 kumpulan vitamin B.
Asid folik adalah sangat penting untuk pembinaan tulang dan bagi mengelakkan kecacatan pada janin, mengurangkan risiko kecacatan saraf pada bayi khususnya ‘spina bifida’.

Ibu memerlukan sekurang-kurangnya 400 mg keperluan asid folik sehari.
Adalah penting bagi memastikan keperluan asid folik adalah mencukupi 3 bulan sebelum ibu merancang untuk mengandung sehinggalah tempoh awal mengandung.

Ini kerana masalah gangguan pertumbuhan saraf dan neuro boleh berlaku seawal minggu pertama mengandung ketika janin baru terbentuk.

3) Sustained Release Vitamin C
Melindungi sel penting dalam pembinaan kolagen dalam membina dan menguatkan sel-sel tisu dalam badan dan juga sangat penting untuk gusi dan gigi yang sihat.

Ia juga membantu dalam penghadaman zat. Di samping itu Vitamin C juga meningkatkan taraf sistem pertahanan tubuh (cth: flu).
1 biji vitamin C Shaklee bersamaan dengan 7 biji oren. Mampukah kita nak makan 7 biji oren sehari?
Selain itu vitamin C juga dapat membantu mempertingkatkan kadar serapan zat besi yang sangat penting untuk pembentukan hemoglobin yang membawa oksigen dalam darah.
Ia juga membantu mengurangkan efek stretch mark ketika hamil.

4) Ostematrix (Kalsium)
Ibu hamil memerlukan 1000mg-1300mg kalsium sehari.
Ostematrix mengandungi kalsium, magnesium dan vitamin D. Dengan adanya vitamin D, kalsium dapat diserap dengan lebih baik oleh tubuh kita.
Magnesium berfungsi untuk membantu menggabungkan kalsium ke dalam tulang serta menguatkannya.
Kalsium sangat penting untuk pembinaan sel, pertumbuhan gigi dan pembentukan tulang bayi.
Tidak mengandungi lemak berbanding bagi ibu yang hanya bergantung dengan produk tenusu.
Membaiki rangsangan urat saraf, mengelakkan kekejangan otot (simpul biawak)
Menstabilkan denyutan jantung dan tekanan darah tinggi.
Sekiranya ibu hamil mengalami masalah kekurangan kalsium, ia akan menjejaskan pertumbuhan bayi dan turut menyebabkan penyusutan jisim tulang dan berlakunya kerosakan gigi kepada ibu itu sendiri. Ini kerana apabila kalsium untuk bayi tidak mencukupi maka badan ibu dengan sendirinya menarik kalsium dari tulang ibu untuk membantu menguatkan bayi dan kesannya ibu mungkin terdedah kepada risiko mendapat osteoporosis pada usia tua.
Sangat sesuai bagi orang yang tidak suka minum susu.
Ia juga membantu mengelakkan komplikasi kepada ibu ketika meneran sewaktu bersalin.
Quote from babycenter :
" When you're pregnant, your developing baby needs calcium to build strong bones and teeth; to grow a healthy heart, nerves, and muscles; and to develop a normal heart rhythm and blood-clotting abilities. If you don't get enough calcium in your diet when you're pregnant, your baby will draw it from your bones, which may impair your own health later on. " (Baby Center)

5) ESP/Mealshake (Protein)
Ianya sangat penting untuk membina dan memperbaharui se-sel tisu, hormon dan enzim di dalam tubuh.
Sangat diperlukan oleh wanita yang mengandung dan menyusukan anak.
Penting untuk pembentukan kuku, rambut dan kulit. Protein yang berkualiti sangat membantu pertumbuhan yang baik.
Ianya juga dikatakan kunci untuk melawan penyakit.
ESP juga memberi ibu tenaga di mana bagi mereka yang mengalami morning sickness yang agak teruk.
Protein memelihara dan mengelakkan janin menjadi cacat. Selain itu, protein juga membantu membekalkan asid amino yang bertindak membentuk otot dan organ bayi.
Keperluan protein sewaktu mengandung perlulah mencukupi bagi membantu pertumbuhan plasenta, uterus, penghasilan susu dan untuk membantu aliran darah ibu yang bertambah.
Keperluan protein ini semakin penting ketika memasuki trimester ke 3 bagi membantu memaksimumkan pertumbuhan fetus.

6) OmegaGuard (Omega 3)
Mengandungi DHA yang sangat penting untuk perkembangan otak bayi.
DHA dan EPA dari OmegaGuard ini penting untuk pembentukan otak dan mata bayi.
Untuk ibu pula, ia membantu mengawal paras kolesterol dalam badan juga membantu badan ibu naik secara melampau.
Pengambilan Omega guard juga membantu mencantikkan kulit anda!
Quote from BellaOnline :
" DHA and EPA make up about 70% of a newborn baby’s brain, retina and nervous system. The only way a fetus can get these important omega 3 fatty acids is from mom. And the amount is dependent on how much she's getting in her pregnancy diet. " (BellaOnline)

7) Peppermint Ginger
Biasanya ibu hamil akan muntah2. Minum air halia membantu mengurangkan angin dalam badan. Oleh kerana peppermint ginger mengandungi halia, ia membantu ibu hamil mengurangkan alahan mabuk tersebut. Ia juga mengandungi Pudina bagi melegakan otot perut, dan mempunyai kesan penenang. Selain itu, membantu dalam penghadaman, mabuk laut / darat, mabuk hamil, membantu melegakan kesakitan gastrik, pedih hulu hati dan cirit-birit. Ia sangat melegakan kesan-kesan      sampingan seperti muntah dan kehilangan selera makan yang timbul.

Istimewanya, pengambilan semua supplemen ini boleh disambung semasa berpantang dan semasa menyusukan bayi.

Credit

Testimoni Set Ibu Hamil / Mengandung Shaklee

Berikan hanya yang terbaik buat anda dan anak anda...
Jika ingin mendapatkan supplemen Shaklee, cepat2 contact saya ye .

***********************************************************

Sekiranya anda berminat untuk mendapatkan vitamin semulajadi Shaklee yang berkualiti tinggi ini, anda boleh hubungi saya untuk sebarang pertanyaan atau tempahan.

Konsultasi secara EKSKLUSIF khas untuk anda yang memilih www.lovelyzaiz.com :)

========> saya ZA <==========

SMS.call hubungi Faizah untuk cuba : 018-2003707 ("HAMIL")

Atau boleh pm facebook saya:
https://www.facebook.com/messages/LovelyBeautyVitamin?ref=hl

(๑‵●‿●‵๑) (๑‵●‿●‵๑)(๑‵●‿●‵๑)(๑‵●‿●‵๑)

PENGELOLA PROGRAM KURUS SEMUDAH A.B.C &
Pengedar shaklee Sijangkang, Telok Panglima Garang, Shah Alam, Damansara.
Pengeposan produk shaklee seluruh Malaysia, Sabah Sarawak, Brunei dan Singapura.

Berjaya hilangkan rabun mata

Alhamdulillah, TERUJA!!

Ini testimoni mereka yang dah berjaya kurangkan rabun, malah hilang rabun sejak amalkan CAROTOMAX.

Cadangan saya, amalkan CAROTOMAX bersama selawat dan doa selama 3bulan sekurang-kurangnya dan konsisten ya! In shaa ALLAh, atas izinNya, atas kuasaNya akan nampak perubahan  ketara.

Ingin mencuba CAROTOMAX?

>>>>>

========> saya ZA <==========

SMS.call hubungi Faizah : 018-2003707

Atau boleh pm facebook saya:
goo.gl/uPkHX2

(๑‵●‿●‵๑) (๑‵●‿●‵๑)(๑‵●‿●‵๑)(๑‵●‿●‵๑)

PENGELOLA PROGRAM KURUS SEMUDAH A.B.C &
Pengedar shaklee Sijangkang, Telok Panglima Garang, Shah Alam, Damansara.
Pengeposan produk shaklee seluruh Malaysia, Sabah Sarawak, Brunei dan Singapura.

Faizah Amat Sahri

Doa & Cara Penyembuh Rabun Mata

Doa & Cara Penyembuh Rabun Mata - Ustaz Sharhan Shafie.

Boleh cuba. Manalah tahu berkesan kan. Semua dari izinNya. Kita tawakkal, yakin dan konsisten.

Tak sanggup makan lobak mentah banyak - banyak?

Boleh cuba amalkan CAROTOMAX. Senang, dalam bentuk softgel. Telan sahaja. Sehari sebiji atau dua biji bergantung kepada tahap rabun teruk atau tak.

CAROTOMAX Vitamin khas untuk mata. Saya amalkan untuk kekal tak rabun. In shaa allah sebab dulu rabun jauh saya 400 dan rabun silau saya 200.

Selain saya, ramai juga sahabat saya yang lain yang berjaya kurangkan rabun.

========> saya ZA <==========

SMS.call hubungi Faizah untuk cuba carotomax : 018-2003707

Atau boleh pm facebook saya:
goo.gl/uPkHX2

(๑‵●‿●‵๑) (๑‵●‿●‵๑)(๑‵●‿●‵๑)(๑‵●‿●‵๑)

PENGELOLA PROGRAM KURUS SEMUDAH A.B.C &
Pengedar shaklee Sijangkang, Telok Panglima Garang, Shah Alam, Damansara.
Pengeposan produk shaklee seluruh Malaysia, Sabah Sarawak, Brunei dan Singapura.

Tips mudah meneran

Terima kasih sahabat facebook saya Hana Naniey sudi beri tips ni pada saya.

Moga bermanfaat baik pada saya, mudah bersalin. Amin...

😀

Kawan-kawan yang sedang menunggu hari, jomm ingat dan ikut tips ini masa nak bersalin.. saya 36weeks sekarang ni.

========> saya ZA <==========

SMS.call hubungi Faizah : 018-2003707

Atau boleh pm facebook saya:
goo.gl/uPkHX2

(๑‵●‿●‵๑) (๑‵●‿●‵๑)(๑‵●‿●‵๑)(๑‵●‿●‵๑)

PENGELOLA PROGRAM KURUS SEMUDAH A.B.C &
Pengedar shaklee Sijangkang, Telok Panglima Garang, Shah Alam, Damansara.
Pengeposan produk shaklee seluruh Malaysia, Sabah Sarawak, Brunei dan Singapura.

19 Petua Untuk Mengempiskan Perut Selepas Bersalin

Assalamualaikum.

Ohh!! Saya sudah 36minggu mengandung ni. Perlu ready utk bersalin... nak kurus semula.. ye kan...

So ni cara traditional orang dulu-dulu nak kempiskan perut lepas bersalin..Saya rasa sesuai buat masa berpantang.

Pilihan 1:
Ambil sebiji limau nipis diperah airnya atau sedikit air asam jawa pekat. Kemudian campur sedikit kapur sirih. Jika dikhuatiri gatal, titiskan beberapa titisan minyak mestika, kayu putih, atau minyak berangin yang lain. Memang diakui gatalnya, tetapi amat mujarab dan amat memuaskan hasilnya. Sapukan pada perut, biarkan ia kering sebentar sebelum memakai bengkung sepanjang waktu berpantang ataupun ketika waktu malam sahaja. Boleh juga dibalut dengan daun sireh sebelum memakai bengkung. Ulangi proses ini setiap pagi dan petang selama 40 hari berturut-turut selepas bersalin.

Pilihan 2:
Ambil sedikit cuka , garam dan kunyit dan kisar. Tampal pada perut dan bengkung perut ketika dalam pantang.

Pilihan 3:
Ambil sedikit beras dan kisar halus, sedikit cekur, gula merah, air asam jawa dan sedikit air suam diadun kesemuanya. Kemudian tapis dan minum. Amalkan seminggu 4 kali.

Pilihan 4:
Ambil halia lebih kurang 3 sentimeter, limau nipis besar sebiji, sedikit air suam, secubit garam dan lada hitam lebih kurang 15 biji. Kisar dan tumbuk. Adun dan tapis. Minum airnya. Lakukan sehingga mendapat hasil yang dikehendaki.

Pilihan 5:
Ambil lengkuas padi/helang/ ranting - iaitu ubi, daun dan batang ditumbuk halus dan tampal pada perut bertujuan membuang angin. Sekaligus untuk mengecutkan perut. Selain itu baik juga untuk disapu pada badan bagi mengubati lenguh-lenguh badan ataupun sakit sendi.

Pilihan 6:
Ambil asam jawa, jadam dan air mendidih dan adun. Tampal pada perut dan bengkungkan, sepanjang tempoh berpantang.

Pilihan 7:
Ambil beberapa potongan halia dan tumbuk halus dan gaulkan dengan perahan asam jawa yang pekat. Seterusnya makan dengan nasi. Hasilnya, perut menjadi kempis malah pengaliran darah dalam badan juga akan lebih teratur. Wajah anda akan tampak lebih sihat dan berseri.

Pilihan 8:
Daun jambu serta kapur sirih digiling dan disapu pada perut setiap hari sehingga mencapai hasil yang memuaskan.

Pilihan 9:
Ambil lada hitam lebih kurang 2 ½ genggam. Kemudian tumbuk halus, campur dengan sebiji ragi tapai. Gaulkan bersama cuka bercampur air asam jawa. Setelah ramuan digaul sebati, sapu pada perut serta keliling pinggang. Kemudian, bengkung kuat atau ketat.

Pilihan 10:
Tambahkan 2 sudu makan minyak zaitun ke dalam masakan yang berminyak, bersantan, berlemak atau berkolesterol tinggi seperti kambing, lembu, kerbau, udang dan sebagainya. Dengan kaedah ini, semua lemak akan menjadi sisa tanpa diserap ke dalam badan. Ia juga boleh menghilangkan perut buncit, lemak serta mengatasi masalah berat badan.

Pilihan 11:
Ambil beberapa biji limau kasturi dan ambil jusnya. Perahkan ke dalam kapur makan. Gaul rata dan sapu ke bahagian perut yang buncit.

Pilihan 12:
Campurkan sedikit kapur makan, 5 helai daun sirih, beberapa titik minyak kayu putih dan satu sudu besar air limau nipis. Sapukan ramuan ini pada perut dan pakailah bengkung. Lakukan sehinnga nampak perubuhannya.

Pilihan 13:
Bancuh sedikit asam jawa, segelas air panas dan garam. Embunkannya semalaman. Keesokkan paginya minum air tersebut sebelum membasuh muka.

Pilihan 14:
Amalkan memakan 1 biji tomato sehari yang sedang besarnya dan tidak begitu ranum.

Pilihan 15:
Tanak kelapa hingga menjadi minyak. Setelah sejuk, sapukan pada perut. Biarkan selama 10 minit. Lakukan setiap hari sehingga menampakkan hasilnya.

Pilihan 16:
Didihkan jadam dengan sedikit air asam jawa sehingga pekat. Apabila suam, lumurkan pada perut sebelum memakai bengkung.

Pilihan 17:
Sekiranya anda makan nasi, jangan disulami dengan air. Minum air setelah selesai makan dan sebaik-baiknya minum ½ jam - 3 jam kemudiannya.

Pilihan 18:
Ambil segenggam cekur, tepung beras, asam dan gula merah secukupnya, gula pasir dan garam. Semua bahan itu ditumbuk halus. Kemudian masukkan air sebanyak ½ gelas. Air tersebut ditapis dan diminum. Amalkan ia selama 4 hari berturut-turut.

Pilihan 19:
Ambil beberapa biji buah delima. Kupas kulitnya dan jemur sehingga kering. Setelah kering, rebuskan ia dengan sedikit garam. Air rebusan kulit buah delima ini hendaklah diminum selalu bagi mengempiskan perut.

Aha!! Selamat mencuba!!

Saya belum decide untuk buat secara traditional ni atau yang mana satu. Walaupun saya dulu gemuk dan pernah hilang 30kilo.. itu dulu! Sebelum saya kahwin dan bukan gemuk sebab mengandung.

MAkanya, cabaran baru saya ni kalau nak dapatkan semula berat masa kurus 49kilo tu sebab sekarang berat saya 77kilo (36weeks).

Takpa, fighter mesti boleh kannn..! kata pengelola PROGRAM KURUS SEMUDAH A.B.C

========> saya ZA <==========

SMS.call hubungi Faizah : 018-2003707

Atau boleh pm facebook saya:
goo.gl/uPkHX2

(๑‵●‿●‵๑) (๑‵●‿●‵๑)(๑‵●‿●‵๑)(๑‵●‿●‵๑)

PENGELOLA PROGRAM KURUS SEMUDAH A.B.C &
Pengedar shaklee Sijangkang, Telok Panglima Garang, Shah Alam, Damansara.
Pengeposan produk shaklee seluruh Malaysia, Sabah Sarawak, Brunei dan Singapura.

Buat pencinta buku BIG BAD WOLF 2014

Saya sebenarnya tak tahu pun apekah BIG BAD WOLF ni.
Serigala jahat atau buruk ke ape. Tapi adik Saya kata ada banyak sales dan diskaun untuk buku-buku dari luar negara.

Big Bad Wolf 2014 adalah pameran buku yang menghidangkan sebanyak 3.5 juta buku berbagai judul dengan diskaun  sehingga 75 – 95% bermula pada jam 7 am, 5/12/2014 tanpa henti selama 278 jam siang dan malam yang akan berakhir pada 9 pm 16/12/2014.

Lokasi Big Bad Wolf 2014 di MIECC The Mines.

Kepada yang tak pernah sampai MIECC The Mines hanya 20 minit dari Bandaraya Kuala Lumpur dan 30 minit dari KLIA (kalau tak jem lah). Kepada yang menaiki kenderaan umum boleh menaiki Komuter berhenti di Stesen Serdang atau naik bus Metrobus no 8, 22 atau 68  atau bus RapidKL U41. Kepada yang menaiki kenderaan banyak tempat parking di luar bagunan dan  hanya perlu ikut arahan.

Ini info dari adik saya. Memandangkan saya tengah pregnant, jadi saya memang tak pergi la kan. Hehe tak daya bersesak..

Apepun, seronok sangat dapat gift dari adik saya pada hari sabtu 6disember dia kesana. Saya dapat sebuah buku baby born. RM8 saja harganya. Buku kain yang boleh dibasuh, boleh digigot, selamat sebab takde bucu tajam dan ada Bunyi Dan touch&feel sesuai untuk bakal baby nanti.

Ohya! Dan siang tadi 9disember adik saya awal 6pagi dah whatsapp saya, nak kirim buku tak sebab dah dalam perjalanan ke sana untuk shopping buku lagi.

Woaa!! Teruja sangat buku baby born comel macam mainan. ada 4buku-buku. Total semua RM48 SAJA!! Berbaloi kann..

Jadi, kawan-kawan yang suka baca novel in english ke, cari buku untuk anak-anak atau buat gift, boleh lah ke sana ye. Macam-macam jenis buku in english di sana.

"MEMBACA JAMBATAN ILMU"

========> saya ZA <==========

SMS.call hubungi Faizah : 018-2003707

Atau boleh pm facebook saya:
goo.gl/uPkHX2

(๑‵●‿●‵๑) (๑‵●‿●‵๑)(๑‵●‿●‵๑)(๑‵●‿●‵๑)

PENGELOLA PROGRAM KURUS SEMUDAH A.B.C &
Pengedar shaklee Sijangkang, Telok Panglima Garang, Shah Alam, Damansara.
Pengeposan produk shaklee seluruh Malaysia, Sabah Sarawak, Brunei dan Singapura.

Faizah Amat Sahri

sebaik-baik perangai bagi manusia NASIHAT LUQMAN KEPADA ANAKNYA

Malamtadi saya berehat sambil menonton tv9, tajuknya bajet lari dan tetamu undangan ialah Irfan khairi.

Tapi nak share ayat yang dibaca oleh darlin a.k.a suami Ustazah Norbayah di  akhir rancangan:

Satu hari Luqman al-Hakim ditanya oleh anaknya: "Ayah, apakah sebaik-baik perangai bagi manusia?"

Jawab Luqman "Agama".

Bertanya lagi si anak: "Kalau perangai itu dua?" Jawab Lugman: "Agama dan harta".

Tanya si anak lagi: "Kalau tiga?" Jawab Luqman: ''Agama, harta dan malu".

Celah si anak: "Kalau empat?" Jawab Luqman: ''Agama, harta, malu dan budi pekerti yang baik".

Si anak terus bertanya lagi; "Kalau perangai itu lima?" Jawab Luqman: "Agama, harta, malu, budi yang baik dan pemurah".

"Bagaimana kalau perangai itu enam?" Tanya si anak lagi.

"Wahai anak kesayanganku, kalau lima perangai itu terkumpul pada seseorang, maka dia adalah orang yang suci, terpelihara (taqwa kepada Allah), dilindungi Allah dan bebas dari syaitan".

Sementara itu, berkata Wahab Munabbih: ''Orang yang jahat perangai dan budi pekerti itu seumpama tembikar pecah yang tidak boleh ditampal dan tidak dapat dijadikan tanah liat kembali".

Al-Fudhail pula berkata: "Aku lebih suka bersahabat dengan orang yang derhaka, asal budi pekertinya baik daripada bersahabat dengan seorang yang beribadat tetapi jahat budi pekertinya".

Ibnu Abbas pula pernah ditanya: "Apakah kemuliaan itu" Jawabnya: "Kemuliaan ialah seperti yang dijelaskan oleh Allah dalam Surah al-Hujurat ayat 13 yang bermaksud: Sesungguhnya orang yang paling mulia di antara kalian di sisi Allah ialah orang yang paling taqwa".

Beliau kemudian ditanya lagi: "Apakah kehormatan itu?" Kata Ibnu Abbas: "Orang yang paling baik budi pekertinya di antara kalian itulah yang paling terhormat."

Selanjutnya Ibnu Abbas berkata: "Setiap bangunan mempunyai dasar dan dasar Islam itu ialah budi pekerti yang baik".

========> saya ZA <==========

SMS.call hubungi Faizah : 018-2003707

Atau boleh pm facebook saya:
goo.gl/uPkHX2

(๑‵●‿●‵๑) (๑‵●‿●‵๑)(๑‵●‿●‵๑)(๑‵●‿●‵๑)

PENGELOLA PROGRAM KURUS SEMUDAH A.B.C &
Pengedar shaklee Sijangkang, Telok Panglima Garang, Shah Alam, Damansara.
Pengeposan produk shaklee seluruh Malaysia, Sabah Sarawak, Brunei dan Singapura.

 

Disclaimer #1

Sebarang penulisan di LovelyZaiz.com adalah perkongsian peribadi. Tiada kaitan dengan mana-mana pihak samada masih hidup ataupun yang telah meninggal dunia. Dilarang untuk mencetak/menyalin sekiranya bukan bertujuan untuk perkongsian ilmu.

Disclaimer #2

Segala testimoni/penulisan tentang produk yang dikongsi di laman ini bukan bertujuan untuk merawat, mencegah, mendiagnose atau menyembuhkan apa jua penyakit. Pembaca yang mengalami masalah kesihatan digalakkan mendapat nasihat dari pakar perubatan.