Followers

"Ya Allah, aku berlindung denganMu daripada keluh kesah dan kesedihan, dan aku berlindung denganMu daripada kelemahan dan kemalasan, dan aku berlindung denganMu daripada sifat pengecut dan bakhil, dan aku berlindung denganMu daripada bebanan hutang dan daripada penindasan manusia."

Facebook Badge

Collagen selamat untuk ibu menyusu?

Assalamualaikum. Sempena bulan promosi collagen, bertalu-talu soalan saya terima.

Collagen shaklee selamat tak untuk ibu menyusu???

Oh!! Rasanya bila baca review ni, anda pasti dapat jawapannya!

Shaklee selamat untuk ibu bfeeding ya..

"Cerita kelakar di malam hari.. dengan mamai2 en suami kejut.. eh u ter "pee pee" ker..? kenapa basah katil nie.. saya dengan confuse pun cam terkejut.. ish mana ade.. cek cek rupanya.. susu melimpah ruah.. huhuhu. Tekejut gak.. mlm tu sblm tdo dok telan alfaLfa n zink.. sebelum tu ade amik colagen n ESP..! Wallaa.. Baby dah 1 tahun 3 bulan pun susu boleh melimpah ruah camtu.. Alhamdulillah

Kenapa ye x selamat..?? So far saya amik dah msuk 3kotak.. masih bfding.. alhamdulillah baby ok je.. makin suka mnyusu.. ada jga kwn2 dr dlm pantang dah amik ok je yang.." -Testimoni puan zura

========> saya ZA <==========

SMS.call hubungi Faizah : 018-2003707 untuk tempahan COLLAGEN POWDER

Intagram: lovelyzaiz

Atau boleh pm facebook saya:
goo.gl/uPkHX2

(๑‵●‿●‵๑) (๑‵●‿●‵๑)(๑‵●‿●‵๑)(๑‵●‿●‵๑)

PENGELOLA PROGRAM KURUS SEMUDAH A.B.C &
Pengedar shaklee Sijangkang, Telok Panglima Garang, Shah Alam, Damansara.
Pengeposan produk shaklee seluruh Malaysia, Sabah Sarawak, Brunei dan Singapura.

Fungsi 7 bahan shaklee Collagen powder yang anda tak tahu

Kenapa ya hebat penangan collagen powder shaklee ni?

Mesti semua orang nak tahu kan. Okay, ini 7 bahan yang mungkin anda tak tahu tentang collagen powder shaklee.

1. Kolagen daripada sisik ikan merah
Shaklee menggunakan sisik ikan merah yang mengandungi kandungan kolagen yang bersifat premium yang mana ia mudah diserap dan kurang kontaminasi berbanding kolagen yang diperoleh daripada haiwan lain. Kolagen daripada ikan mempunyai banyak elastin yang berkerjasama dengan kolagen untuk memastikan kulit tegang, lembut dan anjal.

2. Ekstrak biji Camellia japonica
Biji Camellia japonica mengandungi Oleic Asid untuk meningkatkan kelembapan dan kelembutan kulit. Camellia japonica juga mengandungi Isoflavones , antioksida semulajadi yang membantu mengurangkan radikal bebas yang merosakkan kulit.

3. Vitamin C
Untuk meningkatkan penghasilan kolagen dalam kulit dan antioksida baik untuk kulit.

4. Vitamin B2, B6
Vitamin B memainkan peranan dalam metabolisma karbohidrat, lemak dan protein untuk menghasilkan tenaga yang diperlukan untuk menghasilkan kolagen .

5. Ekstrak Pfaffia
Pfaffia juga digelar sebagai ginseng Brazil yg bila digabungkan dengan ekstrak biji benih camellia japonica dapat menyokong pembentukan kolagen dan asid hialuronik.Ia digunakan secara tradisional untuk merawat rambut gugur, ketidakseimbangan hormon dan meningkatkan tenaga batin.

6. Ekstrak kerang-kerangan
Glukosamina daripada ekstrak kerang-kerangan adalah penting dalam sintesis bendalir sinovia bagi melicinkan pergerakan sendi dan melembapkan mata untuk melegakan ketidakselesesaan mata.

7. Lactobacillus acidophilus
Lactobasilus acidophilus ialah sejenis bakteria baik. Ia membantu mengimbangi usus mikroflora dan memudahkan pembinaan semula sistem usus sihat bagi meningkatkan penyerapan kolagen.

KEBERKESANANNYA TELAH TERBUKTI !

Selain itu, ujian Klinikal telah dijalankan terhadap Collagen powder sebelum ia dipasarkan. Ujian Klinikal tersebut menunjukkan yang 71% pengguna berasa tekstur kulit mereka lebih gebu selepas menggunakannya selama 8 minggu berturut-turut.

KESAN DAN MANFAAT PENGAMBILAN SHAKLEE COLLAGEN POWDER

ANTI PENUAAN :

• Mengurangkan liang-liang pori, kedutan dan garis-garis halus yang kelihatan.

MENGHIDRATKAN :

• Melembapkan kulit bagi mengurangi rasa kering dan berkupas pada muka.

MENGEMBALIKAN KEANJALAN KULIT:

• Meningkatkan ketegangan kulit, keanjalan dan kelembutan.

MELICINKAN :

• meningkatkan kelembutan dan kelicinan kulit.

MENYUBUR :

• Menggalakkan kuku yang kuat, rambut yang tebal dan bersinar.

MENCERAH :

• Mengurangkan pigmentasi, jeragat dan meratakan warna kulit.

MENEGANG:

• Membantu menegang dan menganjalkan payudara

========> saya ZA <==========

SMS.call hubungi Faizah : 018-2003707 untuk tempahan COLLAGEN POWDER

Intagram: lovelyzaiz

Atau boleh pm facebook saya:
goo.gl/uPkHX2

(๑‵●‿●‵๑) (๑‵●‿●‵๑)(๑‵●‿●‵๑)(๑‵●‿●‵๑)

PENGELOLA PROGRAM KURUS SEMUDAH A.B.C &
Pengedar shaklee Sijangkang, Telok Panglima Garang, Shah Alam, Damansara.
Pengeposan produk shaklee seluruh Malaysia, Sabah Sarawak, Brunei dan Singapura.

Kurus dan rendahkan kolestrol tinggi dengan SAPONIN Alfalfa???

KESEMPATAN DALAM KESEMPITAN

Woaa!! Pregy momy mmg tidur tak lena @ susah nak tidur ke ek? 36w tak boleh  tidur. Sekarang 1am da ni..

Jadinya saya study la pasal kurus.. hihi. So nak update blog ni.. ;)

Ilmu baru saya nak share terutama pada yang nak kurus dan rendahkan kolestrol.

>> 2 perkara yang mungkin anda tak tahu tentang ALFALFA. >>> Dan, apa itu SAPONIN?

Soalan satu: Ada orang tanya, betul ke alfalfa boleh merendahkan kolestrol???

Jawapannye, Yes.

Keyword dia: saponin. Dalam alfalfa ada saponin. Saponin pulak bertindak  “menarik” kolestrol dalam darah. So selepas konsisten ambil alfalfa selama 8 minggu insyaAllah paras kolestrol jahat menurun.

Nak kajian ya... nah!!

>>>
In a recently completed clinical study of 45 patients, Dr. Lawrence Rink, a clinical professor at the Indiana University School of Medicine found that 1120 mg. of alfalfa sprouts daily substantially reduced cholesterol. The six-week study, concluded in February, showed levels of LDL (bad) cholesterol declined an average 16.6% and HDL (good) cholesterol increased an average of 11.2%.

This research is the first known human trial using alfalfa sprouts, although several studies using alfalfa were run in Europe in the 1990’s.

The subjects of the Indiana study were randomly assigned to one of three groups: a placebo pill; 1120 mg. per day; or 2240 mg. per day. The patients entered the study with over 50% taking statin drugs (Mevacor, Lipitor, Zocor) and over 60% suffering from coronary artery disease. More importantly in the soon to be published report, C-reactive protein, a blood marker of inflammation, which in high levels increases heart disease risk, was significantly reduced.

Sumber: alfalfa

Soalan dua: Betulke boleh kurus ni? Macam mana pula ALFALFA ni boleh bantu kurus??

Jawapnnya: Alfalfa kaya dengan fiber. Fiber pulak lumrahnya kenyang, beri tenaga dan detox. Makanya, alfalfa yang tadinya ada saponin seperti span yang sedut kolestrol jahat, dia sedut juga lemak jahat ibarat span dan detox singkirkannya.

;) so boleh lah bantu program kurus uolls!

>>Saponin tu apa? Saponin ni item dalam alfalfa ibarat span yang menyedut kolestol jahat.

Hehe~~ antara sebab saya gemar amalkan alfalfa. ALFALFA COMPLEX Shaklee feberet saya!

Jomm klik2 apa bezanya ALFALFA COMPLEX SHAKLEE & benefitnya..

Nak dapatkan ALFALFA COMPLEX dari saya pun boleh saja.. yang nak cuba ALFALFA boleh hubungi saya..

•• konsultansi percuma dan sentuhan personal  untuk yang plan nak kurus. Boleh juga join PROGRAM KURUS SEMUDAH A.B.C yang saya kelolakan.

>>>>>>>>>

========> saya ZA <==========

SMS.call hubungi Faizah : 018-2003707 untuk tempahan ALFALFA COMPLEX

Intagram: lovelyzaiz

Atau boleh pm facebook saya:
goo.gl/uPkHX2

(๑‵●‿●‵๑) (๑‵●‿●‵๑)(๑‵●‿●‵๑)(๑‵●‿●‵๑)

PENGELOLA PROGRAM KURUS SEMUDAH A.B.C &
Pengedar shaklee Sijangkang, Telok Panglima Garang, Shah Alam, Damansara.
Pengeposan produk shaklee seluruh Malaysia, Sabah Sarawak, Brunei dan Singapura.

Faizah Amat Sahri

7 cadangan vitamin semasa hamil yang anda perlu tahu

[Pregnancy] Cadangan Supplemen Shaklee untuk Ibu Hamil / Mengandung

Berita gembira bila disahkan mengandung. Saya sendiri rasainya. Masa yang ditunggu-tunggu telah tiba. Lagi-lagi saya tunggu setahun juga nak hamil. Jadi, bila dah mengandung mesti inginkan yang terbaik untuk tumbesaran sihat bayi dalam kandungan.kan....

Pernah dengar, mengandung kena makan 2 kali ganda dari makan biasa?? Ouhh! Silap tu! Sebenarnya nutrisi yang kena berganda. Bukan makanan. Heheh!!

Jom kita pahami nutrisi ibu hamil:

Ibu hamil memerlukan nutrisi yang lebih tinggi dari orang lain, jadi tidak hairan jika ibu hamil diberikan suplemen. Ini bukan sahaja untuk kandungan tetapi juga mengelakkan risiko semasa kelahiran.

Apakah vitamin terbaik buat ibu hamil?

• Vitalea Iron Formula (multivitamin dan multimineral)
• B Complex (lengkap dengan asid folik)
• Vitamin C
• Ostematrix (kalsium magnesium)
•ESP/ Mealshakes (sumber protein)
• Omega Guard
• Peppermint Ginger

Secara ringkasnya, fungsi setiap vitamin adalah seperti berikut :

1) Vitalea with Iron Formula
Vitalea diformulasikan dengan iron (zat besi) di mana ia adalah sangat penting bagi ibu hamil terutama jika ibu ada masalah masalah mudah pitam atau mudah pening ataupun masalah anemia. Anemia adalah berbahaya kepada anak dan ibu ketika bersalin kelak.

Ia membantu tumbesaran bayi dalam kandungan.
Vita-Lea adalah multivitamin jadi ibu tidak perlu mengambil obimin lagi.

2) B Complex
B Complex Shaklee adalah unik kerana ianya lengkap dengan asid folik dan juga 8 kumpulan vitamin B.
Asid folik adalah sangat penting untuk pembinaan tulang dan bagi mengelakkan kecacatan pada janin, mengurangkan risiko kecacatan saraf pada bayi khususnya ‘spina bifida’.

Ibu memerlukan sekurang-kurangnya 400 mg keperluan asid folik sehari.
Adalah penting bagi memastikan keperluan asid folik adalah mencukupi 3 bulan sebelum ibu merancang untuk mengandung sehinggalah tempoh awal mengandung.

Ini kerana masalah gangguan pertumbuhan saraf dan neuro boleh berlaku seawal minggu pertama mengandung ketika janin baru terbentuk.

3) Sustained Release Vitamin C
Melindungi sel penting dalam pembinaan kolagen dalam membina dan menguatkan sel-sel tisu dalam badan dan juga sangat penting untuk gusi dan gigi yang sihat.

Ia juga membantu dalam penghadaman zat. Di samping itu Vitamin C juga meningkatkan taraf sistem pertahanan tubuh (cth: flu).
1 biji vitamin C Shaklee bersamaan dengan 7 biji oren. Mampukah kita nak makan 7 biji oren sehari?
Selain itu vitamin C juga dapat membantu mempertingkatkan kadar serapan zat besi yang sangat penting untuk pembentukan hemoglobin yang membawa oksigen dalam darah.
Ia juga membantu mengurangkan efek stretch mark ketika hamil.

4) Ostematrix (Kalsium)
Ibu hamil memerlukan 1000mg-1300mg kalsium sehari.
Ostematrix mengandungi kalsium, magnesium dan vitamin D. Dengan adanya vitamin D, kalsium dapat diserap dengan lebih baik oleh tubuh kita.
Magnesium berfungsi untuk membantu menggabungkan kalsium ke dalam tulang serta menguatkannya.
Kalsium sangat penting untuk pembinaan sel, pertumbuhan gigi dan pembentukan tulang bayi.
Tidak mengandungi lemak berbanding bagi ibu yang hanya bergantung dengan produk tenusu.
Membaiki rangsangan urat saraf, mengelakkan kekejangan otot (simpul biawak)
Menstabilkan denyutan jantung dan tekanan darah tinggi.
Sekiranya ibu hamil mengalami masalah kekurangan kalsium, ia akan menjejaskan pertumbuhan bayi dan turut menyebabkan penyusutan jisim tulang dan berlakunya kerosakan gigi kepada ibu itu sendiri. Ini kerana apabila kalsium untuk bayi tidak mencukupi maka badan ibu dengan sendirinya menarik kalsium dari tulang ibu untuk membantu menguatkan bayi dan kesannya ibu mungkin terdedah kepada risiko mendapat osteoporosis pada usia tua.
Sangat sesuai bagi orang yang tidak suka minum susu.
Ia juga membantu mengelakkan komplikasi kepada ibu ketika meneran sewaktu bersalin.
Quote from babycenter :
" When you're pregnant, your developing baby needs calcium to build strong bones and teeth; to grow a healthy heart, nerves, and muscles; and to develop a normal heart rhythm and blood-clotting abilities. If you don't get enough calcium in your diet when you're pregnant, your baby will draw it from your bones, which may impair your own health later on. " (Baby Center)

5) ESP/Mealshake (Protein)
Ianya sangat penting untuk membina dan memperbaharui se-sel tisu, hormon dan enzim di dalam tubuh.
Sangat diperlukan oleh wanita yang mengandung dan menyusukan anak.
Penting untuk pembentukan kuku, rambut dan kulit. Protein yang berkualiti sangat membantu pertumbuhan yang baik.
Ianya juga dikatakan kunci untuk melawan penyakit.
ESP juga memberi ibu tenaga di mana bagi mereka yang mengalami morning sickness yang agak teruk.
Protein memelihara dan mengelakkan janin menjadi cacat. Selain itu, protein juga membantu membekalkan asid amino yang bertindak membentuk otot dan organ bayi.
Keperluan protein sewaktu mengandung perlulah mencukupi bagi membantu pertumbuhan plasenta, uterus, penghasilan susu dan untuk membantu aliran darah ibu yang bertambah.
Keperluan protein ini semakin penting ketika memasuki trimester ke 3 bagi membantu memaksimumkan pertumbuhan fetus.

6) OmegaGuard (Omega 3)
Mengandungi DHA yang sangat penting untuk perkembangan otak bayi.
DHA dan EPA dari OmegaGuard ini penting untuk pembentukan otak dan mata bayi.
Untuk ibu pula, ia membantu mengawal paras kolesterol dalam badan juga membantu badan ibu naik secara melampau.
Pengambilan Omega guard juga membantu mencantikkan kulit anda!
Quote from BellaOnline :
" DHA and EPA make up about 70% of a newborn baby’s brain, retina and nervous system. The only way a fetus can get these important omega 3 fatty acids is from mom. And the amount is dependent on how much she's getting in her pregnancy diet. " (BellaOnline)

7) Peppermint Ginger
Biasanya ibu hamil akan muntah2. Minum air halia membantu mengurangkan angin dalam badan. Oleh kerana peppermint ginger mengandungi halia, ia membantu ibu hamil mengurangkan alahan mabuk tersebut. Ia juga mengandungi Pudina bagi melegakan otot perut, dan mempunyai kesan penenang. Selain itu, membantu dalam penghadaman, mabuk laut / darat, mabuk hamil, membantu melegakan kesakitan gastrik, pedih hulu hati dan cirit-birit. Ia sangat melegakan kesan-kesan      sampingan seperti muntah dan kehilangan selera makan yang timbul.

Istimewanya, pengambilan semua supplemen ini boleh disambung semasa berpantang dan semasa menyusukan bayi.

Credit

Testimoni Set Ibu Hamil / Mengandung Shaklee

Berikan hanya yang terbaik buat anda dan anak anda...
Jika ingin mendapatkan supplemen Shaklee, cepat2 contact saya ye .

***********************************************************

Sekiranya anda berminat untuk mendapatkan vitamin semulajadi Shaklee yang berkualiti tinggi ini, anda boleh hubungi saya untuk sebarang pertanyaan atau tempahan.

Konsultasi secara EKSKLUSIF khas untuk anda yang memilih www.lovelyzaiz.com :)

========> saya ZA <==========

SMS.call hubungi Faizah untuk cuba : 018-2003707 ("HAMIL")

Atau boleh pm facebook saya:
https://www.facebook.com/messages/LovelyBeautyVitamin?ref=hl

(๑‵●‿●‵๑) (๑‵●‿●‵๑)(๑‵●‿●‵๑)(๑‵●‿●‵๑)

PENGELOLA PROGRAM KURUS SEMUDAH A.B.C &
Pengedar shaklee Sijangkang, Telok Panglima Garang, Shah Alam, Damansara.
Pengeposan produk shaklee seluruh Malaysia, Sabah Sarawak, Brunei dan Singapura.

Berjaya hilangkan rabun mata

Alhamdulillah, TERUJA!!

Ini testimoni mereka yang dah berjaya kurangkan rabun, malah hilang rabun sejak amalkan CAROTOMAX.

Cadangan saya, amalkan CAROTOMAX bersama selawat dan doa selama 3bulan sekurang-kurangnya dan konsisten ya! In shaa ALLAh, atas izinNya, atas kuasaNya akan nampak perubahan  ketara.

Ingin mencuba CAROTOMAX?

>>>>>

========> saya ZA <==========

SMS.call hubungi Faizah : 018-2003707

Atau boleh pm facebook saya:
goo.gl/uPkHX2

(๑‵●‿●‵๑) (๑‵●‿●‵๑)(๑‵●‿●‵๑)(๑‵●‿●‵๑)

PENGELOLA PROGRAM KURUS SEMUDAH A.B.C &
Pengedar shaklee Sijangkang, Telok Panglima Garang, Shah Alam, Damansara.
Pengeposan produk shaklee seluruh Malaysia, Sabah Sarawak, Brunei dan Singapura.

Faizah Amat Sahri

Doa & Cara Penyembuh Rabun Mata

Doa & Cara Penyembuh Rabun Mata - Ustaz Sharhan Shafie.

Boleh cuba. Manalah tahu berkesan kan. Semua dari izinNya. Kita tawakkal, yakin dan konsisten.

Tak sanggup makan lobak mentah banyak - banyak?

Boleh cuba amalkan CAROTOMAX. Senang, dalam bentuk softgel. Telan sahaja. Sehari sebiji atau dua biji bergantung kepada tahap rabun teruk atau tak.

CAROTOMAX Vitamin khas untuk mata. Saya amalkan untuk kekal tak rabun. In shaa allah sebab dulu rabun jauh saya 400 dan rabun silau saya 200.

Selain saya, ramai juga sahabat saya yang lain yang berjaya kurangkan rabun.

========> saya ZA <==========

SMS.call hubungi Faizah untuk cuba carotomax : 018-2003707

Atau boleh pm facebook saya:
goo.gl/uPkHX2

(๑‵●‿●‵๑) (๑‵●‿●‵๑)(๑‵●‿●‵๑)(๑‵●‿●‵๑)

PENGELOLA PROGRAM KURUS SEMUDAH A.B.C &
Pengedar shaklee Sijangkang, Telok Panglima Garang, Shah Alam, Damansara.
Pengeposan produk shaklee seluruh Malaysia, Sabah Sarawak, Brunei dan Singapura.

Tips mudah meneran

Terima kasih sahabat facebook saya Hana Naniey sudi beri tips ni pada saya.

Moga bermanfaat baik pada saya, mudah bersalin. Amin...

😀

Kawan-kawan yang sedang menunggu hari, jomm ingat dan ikut tips ini masa nak bersalin.. saya 36weeks sekarang ni.

========> saya ZA <==========

SMS.call hubungi Faizah : 018-2003707

Atau boleh pm facebook saya:
goo.gl/uPkHX2

(๑‵●‿●‵๑) (๑‵●‿●‵๑)(๑‵●‿●‵๑)(๑‵●‿●‵๑)

PENGELOLA PROGRAM KURUS SEMUDAH A.B.C &
Pengedar shaklee Sijangkang, Telok Panglima Garang, Shah Alam, Damansara.
Pengeposan produk shaklee seluruh Malaysia, Sabah Sarawak, Brunei dan Singapura.

19 Petua Untuk Mengempiskan Perut Selepas Bersalin

Assalamualaikum.

Ohh!! Saya sudah 36minggu mengandung ni. Perlu ready utk bersalin... nak kurus semula.. ye kan...

So ni cara traditional orang dulu-dulu nak kempiskan perut lepas bersalin..Saya rasa sesuai buat masa berpantang.

Pilihan 1:
Ambil sebiji limau nipis diperah airnya atau sedikit air asam jawa pekat. Kemudian campur sedikit kapur sirih. Jika dikhuatiri gatal, titiskan beberapa titisan minyak mestika, kayu putih, atau minyak berangin yang lain. Memang diakui gatalnya, tetapi amat mujarab dan amat memuaskan hasilnya. Sapukan pada perut, biarkan ia kering sebentar sebelum memakai bengkung sepanjang waktu berpantang ataupun ketika waktu malam sahaja. Boleh juga dibalut dengan daun sireh sebelum memakai bengkung. Ulangi proses ini setiap pagi dan petang selama 40 hari berturut-turut selepas bersalin.

Pilihan 2:
Ambil sedikit cuka , garam dan kunyit dan kisar. Tampal pada perut dan bengkung perut ketika dalam pantang.

Pilihan 3:
Ambil sedikit beras dan kisar halus, sedikit cekur, gula merah, air asam jawa dan sedikit air suam diadun kesemuanya. Kemudian tapis dan minum. Amalkan seminggu 4 kali.

Pilihan 4:
Ambil halia lebih kurang 3 sentimeter, limau nipis besar sebiji, sedikit air suam, secubit garam dan lada hitam lebih kurang 15 biji. Kisar dan tumbuk. Adun dan tapis. Minum airnya. Lakukan sehingga mendapat hasil yang dikehendaki.

Pilihan 5:
Ambil lengkuas padi/helang/ ranting - iaitu ubi, daun dan batang ditumbuk halus dan tampal pada perut bertujuan membuang angin. Sekaligus untuk mengecutkan perut. Selain itu baik juga untuk disapu pada badan bagi mengubati lenguh-lenguh badan ataupun sakit sendi.

Pilihan 6:
Ambil asam jawa, jadam dan air mendidih dan adun. Tampal pada perut dan bengkungkan, sepanjang tempoh berpantang.

Pilihan 7:
Ambil beberapa potongan halia dan tumbuk halus dan gaulkan dengan perahan asam jawa yang pekat. Seterusnya makan dengan nasi. Hasilnya, perut menjadi kempis malah pengaliran darah dalam badan juga akan lebih teratur. Wajah anda akan tampak lebih sihat dan berseri.

Pilihan 8:
Daun jambu serta kapur sirih digiling dan disapu pada perut setiap hari sehingga mencapai hasil yang memuaskan.

Pilihan 9:
Ambil lada hitam lebih kurang 2 ½ genggam. Kemudian tumbuk halus, campur dengan sebiji ragi tapai. Gaulkan bersama cuka bercampur air asam jawa. Setelah ramuan digaul sebati, sapu pada perut serta keliling pinggang. Kemudian, bengkung kuat atau ketat.

Pilihan 10:
Tambahkan 2 sudu makan minyak zaitun ke dalam masakan yang berminyak, bersantan, berlemak atau berkolesterol tinggi seperti kambing, lembu, kerbau, udang dan sebagainya. Dengan kaedah ini, semua lemak akan menjadi sisa tanpa diserap ke dalam badan. Ia juga boleh menghilangkan perut buncit, lemak serta mengatasi masalah berat badan.

Pilihan 11:
Ambil beberapa biji limau kasturi dan ambil jusnya. Perahkan ke dalam kapur makan. Gaul rata dan sapu ke bahagian perut yang buncit.

Pilihan 12:
Campurkan sedikit kapur makan, 5 helai daun sirih, beberapa titik minyak kayu putih dan satu sudu besar air limau nipis. Sapukan ramuan ini pada perut dan pakailah bengkung. Lakukan sehinnga nampak perubuhannya.

Pilihan 13:
Bancuh sedikit asam jawa, segelas air panas dan garam. Embunkannya semalaman. Keesokkan paginya minum air tersebut sebelum membasuh muka.

Pilihan 14:
Amalkan memakan 1 biji tomato sehari yang sedang besarnya dan tidak begitu ranum.

Pilihan 15:
Tanak kelapa hingga menjadi minyak. Setelah sejuk, sapukan pada perut. Biarkan selama 10 minit. Lakukan setiap hari sehingga menampakkan hasilnya.

Pilihan 16:
Didihkan jadam dengan sedikit air asam jawa sehingga pekat. Apabila suam, lumurkan pada perut sebelum memakai bengkung.

Pilihan 17:
Sekiranya anda makan nasi, jangan disulami dengan air. Minum air setelah selesai makan dan sebaik-baiknya minum ½ jam - 3 jam kemudiannya.

Pilihan 18:
Ambil segenggam cekur, tepung beras, asam dan gula merah secukupnya, gula pasir dan garam. Semua bahan itu ditumbuk halus. Kemudian masukkan air sebanyak ½ gelas. Air tersebut ditapis dan diminum. Amalkan ia selama 4 hari berturut-turut.

Pilihan 19:
Ambil beberapa biji buah delima. Kupas kulitnya dan jemur sehingga kering. Setelah kering, rebuskan ia dengan sedikit garam. Air rebusan kulit buah delima ini hendaklah diminum selalu bagi mengempiskan perut.

Aha!! Selamat mencuba!!

Saya belum decide untuk buat secara traditional ni atau yang mana satu. Walaupun saya dulu gemuk dan pernah hilang 30kilo.. itu dulu! Sebelum saya kahwin dan bukan gemuk sebab mengandung.

MAkanya, cabaran baru saya ni kalau nak dapatkan semula berat masa kurus 49kilo tu sebab sekarang berat saya 77kilo (36weeks).

Takpa, fighter mesti boleh kannn..! kata pengelola PROGRAM KURUS SEMUDAH A.B.C

========> saya ZA <==========

SMS.call hubungi Faizah : 018-2003707

Atau boleh pm facebook saya:
goo.gl/uPkHX2

(๑‵●‿●‵๑) (๑‵●‿●‵๑)(๑‵●‿●‵๑)(๑‵●‿●‵๑)

PENGELOLA PROGRAM KURUS SEMUDAH A.B.C &
Pengedar shaklee Sijangkang, Telok Panglima Garang, Shah Alam, Damansara.
Pengeposan produk shaklee seluruh Malaysia, Sabah Sarawak, Brunei dan Singapura.

Buat pencinta buku BIG BAD WOLF 2014

Saya sebenarnya tak tahu pun apekah BIG BAD WOLF ni.
Serigala jahat atau buruk ke ape. Tapi adik Saya kata ada banyak sales dan diskaun untuk buku-buku dari luar negara.

Big Bad Wolf 2014 adalah pameran buku yang menghidangkan sebanyak 3.5 juta buku berbagai judul dengan diskaun  sehingga 75 – 95% bermula pada jam 7 am, 5/12/2014 tanpa henti selama 278 jam siang dan malam yang akan berakhir pada 9 pm 16/12/2014.

Lokasi Big Bad Wolf 2014 di MIECC The Mines.

Kepada yang tak pernah sampai MIECC The Mines hanya 20 minit dari Bandaraya Kuala Lumpur dan 30 minit dari KLIA (kalau tak jem lah). Kepada yang menaiki kenderaan umum boleh menaiki Komuter berhenti di Stesen Serdang atau naik bus Metrobus no 8, 22 atau 68  atau bus RapidKL U41. Kepada yang menaiki kenderaan banyak tempat parking di luar bagunan dan  hanya perlu ikut arahan.

Ini info dari adik saya. Memandangkan saya tengah pregnant, jadi saya memang tak pergi la kan. Hehe tak daya bersesak..

Apepun, seronok sangat dapat gift dari adik saya pada hari sabtu 6disember dia kesana. Saya dapat sebuah buku baby born. RM8 saja harganya. Buku kain yang boleh dibasuh, boleh digigot, selamat sebab takde bucu tajam dan ada Bunyi Dan touch&feel sesuai untuk bakal baby nanti.

Ohya! Dan siang tadi 9disember adik saya awal 6pagi dah whatsapp saya, nak kirim buku tak sebab dah dalam perjalanan ke sana untuk shopping buku lagi.

Woaa!! Teruja sangat buku baby born comel macam mainan. ada 4buku-buku. Total semua RM48 SAJA!! Berbaloi kann..

Jadi, kawan-kawan yang suka baca novel in english ke, cari buku untuk anak-anak atau buat gift, boleh lah ke sana ye. Macam-macam jenis buku in english di sana.

"MEMBACA JAMBATAN ILMU"

========> saya ZA <==========

SMS.call hubungi Faizah : 018-2003707

Atau boleh pm facebook saya:
goo.gl/uPkHX2

(๑‵●‿●‵๑) (๑‵●‿●‵๑)(๑‵●‿●‵๑)(๑‵●‿●‵๑)

PENGELOLA PROGRAM KURUS SEMUDAH A.B.C &
Pengedar shaklee Sijangkang, Telok Panglima Garang, Shah Alam, Damansara.
Pengeposan produk shaklee seluruh Malaysia, Sabah Sarawak, Brunei dan Singapura.

Faizah Amat Sahri

sebaik-baik perangai bagi manusia NASIHAT LUQMAN KEPADA ANAKNYA

Malamtadi saya berehat sambil menonton tv9, tajuknya bajet lari dan tetamu undangan ialah Irfan khairi.

Tapi nak share ayat yang dibaca oleh darlin a.k.a suami Ustazah Norbayah di  akhir rancangan:

Satu hari Luqman al-Hakim ditanya oleh anaknya: "Ayah, apakah sebaik-baik perangai bagi manusia?"

Jawab Luqman "Agama".

Bertanya lagi si anak: "Kalau perangai itu dua?" Jawab Lugman: "Agama dan harta".

Tanya si anak lagi: "Kalau tiga?" Jawab Luqman: ''Agama, harta dan malu".

Celah si anak: "Kalau empat?" Jawab Luqman: ''Agama, harta, malu dan budi pekerti yang baik".

Si anak terus bertanya lagi; "Kalau perangai itu lima?" Jawab Luqman: "Agama, harta, malu, budi yang baik dan pemurah".

"Bagaimana kalau perangai itu enam?" Tanya si anak lagi.

"Wahai anak kesayanganku, kalau lima perangai itu terkumpul pada seseorang, maka dia adalah orang yang suci, terpelihara (taqwa kepada Allah), dilindungi Allah dan bebas dari syaitan".

Sementara itu, berkata Wahab Munabbih: ''Orang yang jahat perangai dan budi pekerti itu seumpama tembikar pecah yang tidak boleh ditampal dan tidak dapat dijadikan tanah liat kembali".

Al-Fudhail pula berkata: "Aku lebih suka bersahabat dengan orang yang derhaka, asal budi pekertinya baik daripada bersahabat dengan seorang yang beribadat tetapi jahat budi pekertinya".

Ibnu Abbas pula pernah ditanya: "Apakah kemuliaan itu" Jawabnya: "Kemuliaan ialah seperti yang dijelaskan oleh Allah dalam Surah al-Hujurat ayat 13 yang bermaksud: Sesungguhnya orang yang paling mulia di antara kalian di sisi Allah ialah orang yang paling taqwa".

Beliau kemudian ditanya lagi: "Apakah kehormatan itu?" Kata Ibnu Abbas: "Orang yang paling baik budi pekertinya di antara kalian itulah yang paling terhormat."

Selanjutnya Ibnu Abbas berkata: "Setiap bangunan mempunyai dasar dan dasar Islam itu ialah budi pekerti yang baik".

========> saya ZA <==========

SMS.call hubungi Faizah : 018-2003707

Atau boleh pm facebook saya:
goo.gl/uPkHX2

(๑‵●‿●‵๑) (๑‵●‿●‵๑)(๑‵●‿●‵๑)(๑‵●‿●‵๑)

PENGELOLA PROGRAM KURUS SEMUDAH A.B.C &
Pengedar shaklee Sijangkang, Telok Panglima Garang, Shah Alam, Damansara.
Pengeposan produk shaklee seluruh Malaysia, Sabah Sarawak, Brunei dan Singapura.

Lencun Redah Hujan

[NAK, HUJAN & SEKOLAH]

Bila asyik bercerita pasal hujan arini.. betul2 ujan lebat masa saya nak COD set ibu hamil tadi.

Saya nampak budak-budak  semangat gak berbasikal bawah hujan lebat balik dari sekolah. Mesti dah terbayang2 sampai rumah kan walaupun lencun.

aha.. jadi saya pun terfikir. Apa alkisahnya kalau ujan tu masa nak pergi sekolah ya? Sbb situasi saya dulu2 masa sekolah, kalau hujan mesti tinggal separuh je pelajar dalam kelas. Hihi.. kan ke bagus walaupun hujan, semangat nak pergi sekolah tu sekuat semangat balik sekolah..

Jomm kita cuba apply pada kehidupan dewasa ini pulak...

Ok, pada usaha kita dalam mencapai impian. Memang ada halangan2 yang akan kita tempuh. Kalau lah impian kita ni kuat, kita pasti tempuh apa jua cabaran.. kan..

& sbb tu la kita kena ada passion dalam bisnez yang kita buat. Passion tu yang akan buat kita tetap bersemangat & gembira. Macam budak2 sekolah y tempuh ujan lebat tu. Enjoyy je baju basah kena hujan sbb nak sangat balik rumah kan.. sampai rumah tu kira kejayaan mereka lah tu. Heheh.

Berbalik cerita budak nak balik sekolah tempuh ujan lebat, serasikan dgn passion kita berbisnez walaupun dugaan untuk capai kejayaan.. Bila buat sungguh2 apa yang kita NAK itu dikira passion lah kan. HUJAN umpama dugaan semasa perjalanan ke arah kejayaan dan BALIK SEKOLAH umpama impian kejayaan kita..

Dari apa yang saya lihat, jadikan motivasi untuk diri saya.

Faizah,
Pengedar shaklee aktif TELOK PANGLIMA GARANG, SIJANGKANG, SHAH ALAM & DAMANSARA

sms/whatsapp/telegram/Wechat: 018-2003707 @ 017-3214707
emel: faizah85@gmail.com
fb: LoVely FaiZah

SHARE ARTIKEL INI

Perbezaan Omega Guard Shaklee dengan jenama lain

Terdapat pelbagai manfaat minyak ikan air sejuk dari jenama yang terkenal, tetapi ada kurangnya perhatian terhadap kualiti "Grave" minyak ikan hari ini kerana risiko kekotoran logam berat dan bahan cemar yang tinggi, seperti plumbum, merkuri, arsenik, kadmium, dioksin dan BPA dalam air hari ini.

OmegaGuard Shaklee khusus dibuat dari "ikan kecil" (ikan bilis & sardin) kerana logam berat dan toksin kurang tertumpu pada spesies terkecil dalam rantai makanan.

OmegaGuard Shaklee diproses melalui gred farmaseutikal, state-of-the-art, proprietari, proses penyulingan berganda molekul yang menjamin penyingkiran kotoran dan bahan cemar .. produk yang anda boleh PERCAYAI.

Makanan tambahan minyak ikan yang sedang dipasarkan oleh banyak syarikat yang dibuat dari industri komersial, ikan yang dipelihara, telah diberi makanan "pelet" sepanjang hidup! Ikan ini mempunyai tahap Omega-3 yang lebih rendah daripada ikan laut yang liar, kerana pelet makanan tersebut penuh dengan bahan-bahan sintetik. Cuba anda bayangkan bagaimana ini dapat menjejaskan kualiti minyak ikan yang kini dijual dipasaran.

Shaklee Omega Guard mengandungi:
1. 1000mg minyak ikan
2. 540mg EPA
3. 360mg DHA
Cuba bandingkan kandungan ini dengan lain lain jenama yang ada dipasaran.

========> HUBUNGI ZA <==========
https://www.facebook.com/messages/LovelyBeautyVitamin?ref=hl

SMS.call hubungi Faizah : 018-2003707 "omega"

(๑‵●‿●‵๑) (๑‵●‿●‵๑)(๑‵●‿●‵๑)(๑‵●‿●‵๑)

Pengedar shaklee Sijangkang, Telok Panglima Garang, Shah Alam, Damansara.
Pengeposan produk shaklee seluruh Malaysia, Sabah Sarawak, Brunei dan Singapura.

Menu sarapan yang perlu di elak untuk KURUS

SALam dan morning sahabat!

Sarapan ape pagi ni? Roti canai ke? Woww!! Siap kuah kari & dal?

Hehe... 400kalori jugak nih! Nak bakar pulak kena lari lelaju selama sejam.💪

Sanggup?? Hihi.. 😆😆

👉👉Menu sarapan lain yang lebih sihat ialah roti sandwich, pau stim, mihun sup, bijian oats dan bijirin sarapan pagi yang berserat tinggi dan rendah gula.

👉👉@ pada yang nak senang + kenyang + sedap + minuman coklat meal replacement kuruskan badan..cinch coklat cuma 100kalori je. (Klik info cinch)

========> ORDER SEKARANG <==========
https://www.facebook.com/messages/Lovelybeautyvitamin

SMS.call hubungi Faizah : 018-2003707 "KURUS"

(๑‵●‿●‵๑) (๑‵●‿●‵๑)(๑‵●‿●‵๑)(๑‵●‿●‵๑)

Pengedar shaklee Sijangkang, Telok Panglima Garang, Shah Alam, Damansara.
Pengeposan produk shaklee seluruh Malaysia, Sabah Sarawak, Brunei dan Singapura.

RESEPI ESP SHAKLEE

Memandangkan ESP ni one of our best seller.. maka dibwh ni disenaraikan cadangan beberapa cth resipi cara bancuh yg anda boleh cuba..

★ESP + Air suam
★ESP+ Fresh Milk (sama ada susu kotak atau susu tepung)
★ESP + Fresh Milk + kurma (rendam kurma dalam susu..after few hours..blend/shake it and mix with 1 sudu ESP)
★ESP + SusuAnmum
★ESP + Performance Drink Shaklee + MealShake Shaklee
★ESP + Nesvita 3in1
★ESP + jus twister tropicana
★ESP + Ribena
★ESP + any fruit juice ( tembikai, epal, lobak putih,peria,pegaga)
★ESP + Milo/Horlicks
★ESP + sirap bandung
★ESP + fresh milk + 1sudu madu + 1sudu oat + 1sudu serbuk koko (blend) *boleh mix setengah sudu kecikserbuk Shaklee fiber (jika ada)
★ESP + KOKO + OAT
★ESP + Milo/Serbuk Coklat Cadbury + SUSU HL
ESP + kurma + oat+ susu tepung + madu + air msk (blend)
*boleh tambah list ini ikut pengalaman anda
_____________________________

Dan ini pula resipi smoothies
1/2 cup nonfat milk
1/2 cup fat-free plain yogurt
1/2 frozen banana, peeled and chopped < -- boleh tukar ikutla ape jenis buah yang anda suke
2 tablespoons powdered protein supplement < -- gunalah serbuk protin Shaklee (Mealshake/ESP)
1 1/2 tablespoons flax seed < -- ni bole replace dgn Fiber powder shaklee
1 teaspoon honey
1/2 cup frozen strawberries (optional)
Directions~1. In a blender, blend the milk, yogurt, banana, protein supplement, flax seed, honey, and strawberries until smooth.

NOTES:
JANGAN BANCUH protin dengan AIR PANAS kerana kandungan zat protein mudah musnah pada suhu yang tinggi.
Jangan ambil lebih dari 3sudu besar sehari ..(berat utk buah pinggang proses protin yg berlebihan)

========> HUBUNGI ZA <==========
https://www.facebook.com/messages/LovelyBeautyVitamin?ref=hl

SMS.call hubungi Faizah : 018-2003707 "ESP"

(๑‵●‿●‵๑) (๑‵●‿●‵๑)(๑‵●‿●‵๑)(๑‵●‿●‵๑)

Pengedar shaklee Sijangkang, Telok Panglima Garang, Shah Alam, Damansara.
Pengeposan produk shaklee seluruh Malaysia, Sabah Sarawak, Brunei dan Singapura.

Takut! NAIK BERAT 24kilo : Gayahidup menggemukkan

Berikutan gayahidup kita yang dah biasa ikut-ikut, Malaysia adalah negara tertinggi golongan obesiti di Asia Tenggara.
Seram kan! Tau tak kenapa jadi macam ni??


●●Selalunya, orang dewasa makan dalam sehari berapa kalori?

a) Sarapan Pagi:
Nasi lemak bersambal (400 kalori) + Telor mata kerbau (21 kalori) + Teh Tarik (120 kalori) =  541 kalori

b) Minum Pukul 10 pagi:
Kuih karipap 3 biji (390 kalori) + Teh O (20 kalori) = 410 kalori

c) Makan tengahari:
Nasi 3 cawan (420 kalori) + Ayam kari (250 kalori) + Dalca Sayur setengah cawan (150 kalori)
+ Air Tembikai (80 kalori) = 900 kalori

d) Minum petang:
Kopi susu (120 kalori) + Popia Goreng 3 biji (390 kalori) = 510 kalori

e) Makan Malam:
Nasi 3 cawan (420 kalori) + Ikan Tenggiri Masak Merah (142 kalori) + Kangkong belacan (120 kalori) = 682 kalori
Jumlah keseluruhan dalam sehari : 541 + 410 + 900 + 510 + 682 = 3043 kalori!!

●●Apa akan terjadi jika tabiat makan di atas tidak diubah selama setahun?


Ambil situasi lelaki dewasa, lelaki biasanya akan membakar kembali 2500 kalori yang diambil tetapi jika ambilan 3043 kalori sehari akan terdapat lebihan sebanyak 543 kalori setiap hari dalam bentuk lemak.
Jika dihitung dengan matematik mudah 543 kalori berlebihan X 365 hari = 198,195 kalori setahun akan disimpan dan tidak terbakar.

Akhirnya, dalam masa setahun berat kita akan meningkat sebanyak 24.77 kilogram iaitu kenaikan 1 kilogram bagi setiap 8000 kalori yang tidak dibakar. Darab pula dengan 5 tahun sekiranya tabiat pemakanan masih sama!

Hihi... seram kan...!! Tulah gayahidup saya dulu yamg sukahati nak makan apa dan bila-bila masa. Itu yang jadi 72kilo tu.


●●Bagaimana kalori berlebihan dapat dibakar?

Ubah stail gayahidup anda. Amalkan gaya hidup aktif, berjalan lebih pantas, naik dan turun tangga tanpa lif, mencuci sendiri kereta, lebih kerap bersukan dan bersenam. Kurangkan masa menonton televisyen atau bermain komputer kerana tubuh hanya mampu membakar 1 kalori seminit dan ianya sama kuantiti dengan kalori yang dibakar semasa tidur.

●●Berapa kalori dibakar dengan aktiviti yang kita lakukan?

Jumlah kalori yang terbakar bergantung pada ketumpatan tubuh dan berat badan seseorang.  Berikut anggaran kiraan kalori dibakar bagi individu seberat 68 kilogram membuat aktiviti selama 1 jam.

♡Aerobik = 405 kalori
♡Bermain bola keranjang (agresif)= 450 kalori
♡Berjalan pantas= 300 kalori
♡Berkebun= 320 kalori
♡Mengemas rumah= 240 kalori
♡Bermain golf (tanpa kedi) = 385 kalori
♡Bermain Pingpong = 280 kalori
♡Menonton televisyen = 40 kalori
♡Berbasikal statik= 380 kalori


Jadi, sekarang harap semua sudah faham dan tahu tentang konsep kalori masuk (makan) dan kalori keluar (aktiviti).

Elakkanlah berdiet dengan skip waktu makan kerana ianya adalah diet yang kurang sihat. Akibatnya, boleh merosakkan sel-sel badan kerana kurangnya pengambilan nutrien . Anda boleh membetulkan persepsi ini dengan fakta dan maklumat yang telah diberikan di atas.

Tinggalkanlah diet tidak sihat tersebut dan pilihlah makanan dengan jumlah kalori yang diperlukan dan pastikan kalori yang diambil tidak berlebihan atau pun bakar kembali kalori berlebihan tersebut dengan aktiviti riadah yang disarankan.

Tetapi, sekiranya anda ingin memastikan diet untuk menurunkan berat badan anda sihat tanpa mengabaikan nutrien dan memastikan kalori yang anda ambil tidak akan berlebihan dari sepatutnya, anda boleh mengambil ‘replacement meal’ bagi memastikan tubuh anda sentiasa kenyang dan kekal bertenaga.




========> ORDER SHAKLEE <==========
https://www.facebook.com/messages/Lovelybeautyvitamin
SMS.call hubungi Faizah : 018-2003707 "KURUS"
(๑‵●‿●‵๑) (๑‵●‿●‵๑)(๑‵●‿●‵๑)(๑‵●‿●‵๑)

Pengedar shaklee Sijangkang, Telok Panglima Garang, Shah Alam, Damansara.
Pengeposan produk shaklee seluruh Malaysia, Sabah Sarawak, Brunei dan Singapura.

HERBLAX bukan sekadar lawas berak dan kempiskan perut

Assalamualaikum wbt

Adakah anda mencari sumber laksatif (laxative) yang selamat, semulajadi, tanpa bahan kimia dan berkesan?
Tak perlu susah payah lagi

Produk HERBLAX dari Shaklee merupakan laksatif yang sangat efektif yang anda cari selama ini.

Apakah perbezaan Herblax Shaklee dengan laksatif lain?
Herblax Shaklee mengandungi 9 herba semulajadi yang saya akan ceritakan secara lebih terperinci selepas ini. Ianya berfungsi untuk proses detox (pembersihan) secara lembut dan tidak menyakitkan serta terbukti secara klinikal untuk digunakan dengan selamat oleh tubuh badan kita.


Apakah manfaat utama Herblax Shaklee?
Terdapat beberapa manfaat yang dapat diperolehi jika anda mengunakan herb lax Shaklee. Antaranya adalah:
●Membantu proses membersihkan najis yang tersekat
●Membantu mengempiskan bahagian perut
●Membantu memejalkan bahagian perut (bina otot) 
●Mengembalikan semula proses pergerakan semulajadi usus (bowel movement) kerana tindakan detoksifikasinya yang lembut.
●Membantu masalah sembelit
●Meransang usus untuk mempercepatkan proses pembersihan najis dan toksik didalam tubuh badan kita terutamanya yang telah tersimpan lama.


Apakah kandungan yang terdapat di dalam Herb Lax?


Seperti yang dinyatakan di atas, Herb Lax Shaklee diperbuat daripada ramuan herba semulajadi dan tidak mengandungi bahan kimia, perasa atau pewarna tiruan.
Sumber yang di ambil untuk menghasilkan Herb Lax Shaklee adalah:

1.  Anise seeds 
Merangsang pengeluaran jus gastrik untuk membantu proses pencernaan

2. Fennel seeds 
Mengeluarkan toksin yang terkumpul akibat lebihan makanan dan pengambilan alkohol, membantu pencernaan dan berkesan untuk masalah semebelit dan kembung perut atau usus.

3. Senna leaf 
Merangsang tindakan pembersihan yang lembut pada usus dan perut, percepatkan proses detoksifikasi dan mengurangkan penyerapan lemak.

4. Licorice root 
Membantu proses detoksifikasi

5. Blue malva flower 
Membantu proses detoksifikasi danmengimbangi tekstur kulit

6. Culver’s root 
Membantu masalah lebihan air dalam badan dan asma

7. Buckhorn bark 
Melembutkan najis untuk memudahkan pergerakan dan memberikan kelembapan kepada usus.

8. Alfalfa leaf 
Membersihkan usus, darah dan hati.

9. Rhubarb root 
Herba yang banyak digunakan dalam perubatan Cina untuk digunakan sebagai antibioti


Apakah kesan yang mungkin dialami jika mengambil Herb Lax?
Setiap individu mempunyai sistem penghadaman yang berbeza. Bagi sesetengah orang yang agak sensitif, pengambilan pada hari-hari awal akan menyebabkan proses detoksifikasi yang mengakibatkan cirit birit. 

Kami menyarankan agar anda mematuhi dos dan sukatan yang kami sarankan dan in sya Allah hasilnya akan dapat diperolehi sepantas beberapa kali pengambilan sahaja.


Siapa Yang Memerlukan Herblax Shaklee?

Antara mereka yang disyorkan mengambil Herblax Shaklee adalah:
●Mereka yang mempunyai masalah sembelit
●Mereka yang ingin mendetoksifikasikan badan
●Mereka yang ingin menurunkan berat badan (rujuk: Set Slimming Shaklee)
●Mereka yang mempunyai masalah jerawat dan jeragat  yang teruk
●Mereka yang mengalami masalah buasir
●Mereka yang mempunyai masalah berat badan
●Mereka yang banyak bergantung kepada ubat-ubatan terutamanya pil tahan sakit.


========> ORDER SEKARANG <==========
https://www.facebook.com/messages/Lovelybeautyvitamin
SMS.call hubungi Faizah : 018-2003707
(๑‵●‿●‵๑) (๑‵●‿●‵๑)(๑‵●‿●‵๑)(๑‵●‿●‵๑)
Pengedar shaklee Sijangkang, Telok Panglima Garang, Shah Alam, Damansara.
Pengeposan produk shaklee seluruh Malaysia, Sabah Sarawak, Brunei dan Singapura.




BERJAYA KURUS! saya hilang 23 kilo dalam masa 6bulan

ASsalamualaikum semua..

Semalam dengan internet yang terhad, sempat saya post status FB nak survey. Status saya berbunyi:

"Kalau saya share camne saya dapat turunkan 23kilo dalam masa 6bulan, dapat balik pinggang 27inci dari 34inci..
agak2 ade x orang nak baca?"


Wahh!! Amazing juga! Setelah mendapat maklum balas dari facebook saya LoVely FaiZah Ramai yang tinggalkan komen nak baca sharing saya. Camne saya dapat buang lemak degil tu.. camne saya hilang 23kilo tu..


Oh!! Jejariku akan mula menaip dari hati......

Yer, saya sangat gembira & bangga dengan pencapaian saya tu walaupun dalam masa 6 bulan. Sebab apa? Sebab ramai akan bosan & mengalah untuk dapatkan bentuk badan idaman dalam tempoh yang agak lama.

"Saya berjaya hilang 23kilo dari berat saya 72kg jadi 49kg! Saya berjaya buang 7inci pinggang berlemak dari 34inci jadi 27inci. Saya berjaya hilangkan lemak 33% dalam badan jadi 24%."


Bermula lah kisahnya saya gemuk 72kilo kerana saya stress bekerja. Setiap hari saya bekerja dari 6pagi hingga 12malam. Dan makan nasi berlauk bertambah-tambah di awal pagi selepas balik kerja, lepas tu terus tidur.

Ya, saya sedih sangat. adA yang cakap saya perut stokin, ada yang cakap saya labu sayong, panggil saya Si Gedabak, tak kurang juga yang ingat saya mengandung, dan ada yang ingat umur saya 40tahun anak 5 taw!!

Kesian, tapi itu yang saya lalui. Saya ingat lagi, masa sebelum tu berat saya naik 70kilo sebab lifestyle yang tak normal, yang asyik berkerja, makan, banyak duduk...kawan saya ada offer product herb****e tapi masa tu saya sedang nak mula makan product jus ma** 5. Weeehuuu! Saya berjaya turun 10kilo dalam masa 3bulan makan jus ni dan tanpa makan nasi. Makanan lain sangat limit dan hanya berharap pada jus tersebut. Berat badan turun tapi shape sama. Memang rasa tak berapa seronok.

Tetapi!! Saya berhenti produk jus tu dan dalam sebulan sahaja...naik pulak 12kilo (lebih banyak dari yang mula tu!!! Errr... stress!!). Itu yang berat saya 72kilo dan menyesal tak nak dah tak makan nasi langsung. Mesti makan nasi jugak cuma segenggam! (Klik ni... sebelum menyesal makin gemuk)

Saya pun tukar cara nak kurus saya ni. Saya target nak hilang lemak. No 1 yang saya buat ialah.... jeng jeng..!!
saya tengok seluruh badan sendiri depan cermin penuh dan lihat kawasan mana saya nak shape elok.
Saya bandingkan dengan ziana zain yang ramping, bayangkan muka ziana zain tu dah tukar ke muka saya.

Ya! ItUlah bentuk badan impian saya. Setiap hari saya bayangkan saya dah cantik ramping perut rata ala ziana zain. Berazam sungguh-sungguh ni. Eheheh..


Saya bermula dengan kiraan kalori keperluan badan sendiri. Ada manual nya, kawan saya bagi. Tapi kalau susah sangat nak kira, sebab kebanyakan manual yang saya bagi pada kawan-kawan yang nak kurus, mereka kata susah dan tak nak kira. Jenuh tekan kalkulator. Takpa kalau susah sangat, ada yang lebih mudah, utk keputusan yang hampir sama. Guna saja apps ni : CALORIE CALCULATOR (klik)
Masukkan umur, berat, tinggi dan aktiviti fizikal sendiri. Dan calculate.


Akan dapat keputusannya nilai kalori untuk  maintenance, fat loss & extereme fat loss. Ia bermaksud, jika nak berat dan shape sama, kalori yang diperlukan ialah maintenance. Jika nak berat turun lagi, shape elok lagi buang lemak, kalori yang diperlukan ialah fat loss. Tapi!!! Saya memang tak galakkan pilih extreme fat loss tu sebab, kalori yang terlalj rendah akan buat badan lemah seterusnya hilang pulak daya badan nak bakar lemak sebab metabolism jadi rendah juga. 


Nasihat saya, biar turun berat badan sikit2 tapi konsisten. Sebab, kurus secara sihat ni adalah gayahidup. Target nak sihat sepanjang usia. Bukan sebab nak majlis kahwin sahaja, bukan sebab semata nak hadiri majlis tertentu. Saya tak nak gemuk semula! Maksudnya, gemuk sebab pilih gayahidup yang salah. Naik berat sebab mengandung, tak apa ok! Heheh...

•••Ade 3 keywords saya buat dan amal seterusnya. Semudah ABC. jom sambung baca! >>>>>>>>>>>>

ok, no 3 yang saya buat seterusnya ialah, Keyword A. A = means aktiviti. Aktiviti apa yang saya suka buat untuk keluarkan peluh dan bakar kalori. Oh!!! Saya bukan ahli sukan atau bina badan. Pergi ke gym apatah lagi. Jadi, langkah yang saya ambil, saya parking kereta jauh dari tempat yang di tuju. Dan saya berjalan dengan pantas yang boleh. Untuk perut yang rata, saya ada buat sit up 30kali sebelum dan selepas bangun tidur. (Ni buat seminggu sekurangnya 2kali). Tak berat kan aktiviti saya? Ya memang tak sebab kekangan masa serta tak galakkan orang lain nak kurus, pergi naik bukit hari-hari. (Klik aktiviti dirumah untuk bakar kalori) Ini untuk mengelakkan kegemukan terjadi semula (rebounce). Tapi, pada yang memang aktif beriadah, bersukan memang sangat bagus lah ya. Sebab dapat bakar kalori lebih banyak. Cumanya dah penat bakar lemak sedia ada, jangan pulak topup lemak baru. Kang tak kurus-kurus pulak.. 

Betul kan, ramai yang makan roti canai lepas beriadah?? Hehe.. tanya diri sendiri. Sebab tu orang nak kurus ni perlu bijak pilih makanan yang bantu kurus. (Klik sini apa yang saya amalkan untuk kenyang..)

Wokeyz! Bila dah cakap pasal makanan ni, perkara penting lah kan. NAk kurus memang pemakanan sangat penting. No 4 yang saya amalkan keyword B = BALANCE DIET. Saya lihat makanan / menu yang saya akan makan untuk nilai kalori fat loss saya. Pilih apa sahaja asalkan jangan lebih nilai kalori keperluan. Tapi!! Faham kan makanan seimbang. Iaitu ada sayur, buah, lauk dan nasi. Saya lebih suka lebihkan sayur dan buah.
Saya tipu nafsu makan saya! Ha.. macam mana tu? Caranya makan buah sebelum makan utama. Lagipun memang di galakkan camtu kan. Dan juga, masa makan sebelum menyuap, ambil sayur, lauk baru kemudian nasi. Makanya nasi akan berkurang sedikit. Saya makan tak ambil kuah masak lemak dan tinggi minyak. Kulit ayam pun saya buang. Kalau teringin sangat saja saya gigit sikit buat rasa.

Bagi saya balance diet ni penting sangat! Suka saya amalkan sayur dan buahan hijau sebab tinggi fiber. Yang penting tiada lemak.
Saya cadangkan pada yang tak biasa lagi pasal kalori dan makanan ni buat perancangan awal. Fikir makanan apa yang kita suka makan, lihat kalorinya dan kuantitinya dan catit dalam plan seminggu. Makan ikut menu yang kita pilih yang sepatutnya dan apa yang kita termakan lebih pun catit. Makanya boleh tengok kita ni kalau tak turun berat kenapa... (klik sini kalori makanan Malaysia)

Saya ada pantang gula, sos dan segala minuman dalam tin sebab saya nak buang lemak jadinya tak nak tambah lemak baru. Gula memang tenaga tapi kalau tak guna akan jadi lemak. Nak manis, ambil buah dan ganti dengan madu atau stevia. (Klik kalori sos yang boleh menggemukkan.)

●●Pastikan diri sendiri minum air 3liter sehari. Ya.. ini adalah asas balance diet dan untuk kesihatan juga. Sebab lemak tinggi susah nak diusir kalau kurang minum air.

Dan... saya juga ada amalkan lecitin untuk pecah lemak (klik manfaat penuh lecitin), alfalfa untuk buang lembik gemuk air di lengan (klik manfaat penuh alfalfa), herblax untuk lawas buang lelemak yang dah di pecahkan lecitin tu. Almaklum, pssst! Rahsia terbongkar!! Saya ni gemuk pun sebab tak lawas juga . Heheheh.. (klik info herblax).

Dan juga peringkat terakhir saya dah kurus, saya lihat kulit saya ada "kulit oren" walaupun dah kurus. Yelah, kalau stokin pangkal kaki boleh kembang tarik dampai peha hilang getah, kulit kita pun hilang anjal dan kolagen bila gemuk. Tanda cakaran ni memang hodoh taw! Walaupun saya ni penggemar tempe, tauhu dan soya pasar pun masih belum hilang harimau cakar tu.

Saya pun spend sikit untuk amalkan ESP shaklee ambil sebelum makan dan sapu minyak bio oil di kawasan peha bercakaran itueww... hehe! Hasilnya kulit kembali berkolagen dan anjal. Tiada tanda kulit oren dan cakaran. Dan lembut dan warnanya sekata. LEGA SANGAT! cubalah! Mesti kagum nanti hasilnya.


Ok, saya teruskan perkara No 5 yang saya buat. Keyword C = CONSULTATION @ COACHING. Saya tak ada lah coach atau consultant peribadi sebab bayaran yang mahal akan dikenakan.
Tapi! saya berada dalam kumpulan yang positif untuk kurus serta bersemangat keazaman yang tinggi yang sama-sama membantu jika down. Kami sama-sama kongsi tips juga.
Seronok kan macam ni. Maknanya kita tak berseorangan nak kurus. Maka, jika nak kurus secara konsisten, perlu juga berada di kalangan kawan-kawan yang menyokong kita kurus ya! Dan, jika ada suara sumbing yang mengutuk kita nak kurus, tak apa.. jadikan sebagai cabaran dan buktikan kita boleh dan pasti berjaya! Hehehhe... baru lah terbeliak biji mata masing-masing yang kutuk tu kan...

●●Dan juga, saya akan sentiasa rujuk semula 2 buah ebook jika saya hadapi masalah tak turun berat.

2 buah ebook ni saya berharga RM60. Satu tu tajuknya "KAWAL SELERA MAKAN" dan satu lagi "HILANGKAN LEMAK BADAN DENGAN BERKESAN". Memang menjadi rujukan saya sampailah saya dah kurus.

Yes!! Saya dah tinggal 24% saja lemak badan. Berat badan hilang 23 kilo dari 82kilo jadi 49kilo.


♡♡Sebabtu kan, sampai sekarang saya akan bantu customer selim saya yang saya dah anggap kawan dengan tips-tips semua ni. Istimewa untuk mereka dan yang mendaftar ahli dengan saya. Saya bagi FREE duah buah EBOOK ni.

●●PERCUMA!!! saja dengan belian set selim shaklee atau pendaftaran ahli dan saya beri tambahan exclusive invitation ke grup secret FB khas untuk selim melim dengan Za. Semudah ABC.

●●Dalam grup rahsia tu boleh gali banyak tips harian serta contoh MENU makanan dengan kalori badan.
In Shaa Allah saya berikan yang terbaik. Hasilnya buat masa ni pada yang ikuti tips dan menu serta bantuan nutrisi vitamin shaklee untuk betulkan sistem badan ni, sudah ramai yang berikan maklumbalas pada saya sudah berjaya kurus, badan ringan, suami puji & rasa lebih gembira.

& Semoga sesiapa yang masih belum berjaya tu, ikut satu persatu tips ni dan konsisten.

Semoga bermanfaat!

Pada yang berminat nak join programme selim melim online dengan Za, KURUS semudah ABC, boleh hubungi saya ya.


SMS.call hubungi Faizah : 018-2003707 "KURUS"

(๑‵●‿●‵๑) (๑‵●‿●‵๑)(๑‵●‿●‵๑)(๑‵●‿●‵๑)

Pengedar shaklee Sijangkang, Telok Panglima Garang, Shah Alam, Damansara.
Pengeposan produk shaklee seluruh Malaysia, Sabah Sarawak, Brunei dan Singapura.



SERONOK BILA DAH KURUS!!! selim!!


hihi.. KURUS DAN SELIM, encik suami boleh dokong!! weee,, Syokk!!

Aktiviti bakar kalori


Ibu-ibu! Tak ada masa utk bersenam?
Aktiviti kemas rumah, basuh baju, bermain dengan anak-anak semua pun bantu keluarkan kalori.


Tak semestinya senaman di gym atau sukan. Lagi aktif, lagi bagus.
Atau, boleh saja lihat dan pilih aktiviti dirumah untuk bakar kalori. Ni contohnya atau boleh klik HOME ACTIVITIES (disini)



=======> ORDER SHAKLEE <==========
https://www.facebook.com/messages/Lovelybeautyvitamin
SMS.call hubungi Faizah : 018-2003707 "KURUS"
(๑‵●‿●‵๑) (๑‵●‿●‵๑)(๑‵●‿●‵๑)(๑‵●‿●‵๑)

Pengedar shaklee Sijangkang, Telok Panglima Garang, Shah Alam, Damansara.
Pengeposan produk shaklee seluruh Malaysia, Sabah Sarawak, Brunei dan Singapura.


Mengapa protein penting untuk kurus

[PROTEIN PENTING UTK KURUS!]
==============================
Bagaimana protien membantu utk mengekalkan atau membantu diet anda??

apa itu protin ? nutrien  yang membantu menghasilkan tenaga oleh sel-sel tubuh badan

=> Penyerapan protien yang baik membantu mengawal rasa lapar. Sistem tubuh badan akan menghantar signal kepada otak untuk menurunkan kadar rasa lapar.

=> Protein mampu memberikan rasa kenyang yang tahan lebih lama berbanding karbohidrat serta memberi tenaga.

=> Protien yang mencukupi membantu meningkatkan metobalisma dengan menyeimbangkan jisim otot.

=> Bagi pesakit diabetes pengawalan berat badan dan perancangan pemakanan adalah sangat penting,pengambilan protien mampu mengawal rasa lapar yang berlebihan dan sangat membantu dalam mengawal kadar gula dengan melambatkan penyerapan glukosa dalam darah.

Shaklee menawarkan 2 jenis protien yang mempunyai ciri menurunkan berat badan.
1. Energizing Soy Protein
======================
✯  diekstrak dari kacang soya organik yang hanya mengandungi kacang soya NON-GMO ( iaitu tidak diubah secara genetik). Ianya diproses pada kadar suhu yang rendah. setiap 850g ESP dihasilkan daripada 30kg kacang soya.
✯  menyediakan 9 asid amino penting yang tidak dapat dihasilkan oleh tubuh badan manusia serta diperkaya dengan 5 sumber vitamin dan 4 sumber mineral. sangat sesuai untuk semua peringkat umur tua dan muda. Manakala, kandungan G.I yang rendah menjadikan ianya sesuai untuk pengidap kencing manis.


2. Cinch Shake Mix
================
✯   asasnya sama dengan ESP. namun istimewanya mengandungi LEUCINE - nutrisi penting yang berfungsi untuk memelihara otot anda semasa dalam proses penurunan berat badan. Oleh itu,dengan Leucine, otot anda tidak akan mengelebeh bila anda sudah kurus !.
✯  1 hidangan memberi anda 24g protin, 24jenis vitamin dan mineral penting dan 6g seram larut.
✯   mempunyai 3 perisa yang lazat vanila, choclate and cafe latte



========> ORDER SEKARANG <==========
https://www.facebook.com/messages/Lovelybeautyvitamin

SMS.call hubungi Faizah : 018-2003707 "KURUS"

(๑‵●‿●‵๑) (๑‵●‿●‵๑)(๑‵●‿●‵๑)(๑‵●‿●‵๑)

Pengedar shaklee Sijangkang, Telok Panglima Garang, Shah Alam, Damansara.
Pengeposan produk shaklee seluruh Malaysia, Sabah Sarawak, Brunei dan Singapura.


KELEBIHAN PROTEIN ESP berbanding PROTEIN jenama lain

Oh tiba-tiba saya diajukan banyak soalan sempena promosi ESP oktober 2014 ni.

Soalan & pertanyaan yang  kerapkali saya terima..

KENAPA SAYA NAK beli ESP ni, sedangkan saya dah makan produk protein lain? Protein jugak kan...

Makanya, teman-teman.. ini la penerangan saya.

>>> Pernah ke anda semak label sebelum memilih produk ?? Untuk penggemar soya, cuba check LABEL Soya anda ada ke cam Shaklee ESP tu ??!! Hehe.. terbaik ok! BerKALSIUM lagi..!!

Jadilah pengguna BIJAK, Buat PILIHAN yang BIJAK !!
Pilihan SIHAT untuk seisi keluarga !!!

".... Nak KURUS, Nak TAMBAH SUSU, Nak BERTENAGA, Nak KENYANG, Nak KULIT CANTIK, CUN, GEBUSSS, ANJAL muda remaja ... Cari ler ESP !!! macam2 anda boleh dapat dengan ESP ni..."

Faizah
018-2003707

Pengedar shaklee Sijangkang, Telok Panglima Garang, Shah Alam, Damansara.

Stok shaklee ready stok

Stok shaklee da sampai...

Alhamdulillah..stok yang saya order dah sampai..

Apa agaknya dalam kotak ni ya?

Ready stok semua produk shaklee iya...

Sekejap lagi susun menara... dan... nak bungkus sebelum beraya esok!

BELIAN shaklee dengan saya, konsultansi penuh kasih syg saya bagi... cara makan + tips..Kurus, subur, hamil, menyusu.

Pm / whatsapp 018-2003707

Faizah pengedar shaklee sijangkang, telok panglima garang, shah alam, damansara.

ORANG ISLAM KENA KAYA

Kenapa org islam kena KAYA?

Digalakkan umat Islam untuk kaya dengan niat untuk mudah menunaikan ibadah haji dan membantu umat Islam dengan cara menyediakan peluang pekerjaan dan mengeluarkan zakat.

👍👍👍👍👍👍

www.lovelyzaiz.com

Faizah,
018-2003707
Pengedar shaklee Sijangkang, Telok Panglima Grang, Shah Alam, Damansara

7 Pesanan Tan Sri Syed Moktar Al Bukhary Kepada Usahawan Islam

Pesanan Tan Sri Syed Moktar Al Bukhary Kepada Orang Islam

Bidang keusahawanan tentunya menjanjikan masa depan yang cerah andai ianya diurus dan digunakan dengan sebaik mungkin. . Diantara tokoh usahawan Muslim yang berjaya ialah Tan Sri Syed Moktar Al Bukhary yang tersenarai di dalam 10 usahawan yang berjaya di Malaysia. Ikuti Pesanan yang disampaikan beliau kepada bakal usahawan

#1 – Fokus Sebelum Pelbagaikan Perniagaan

Beliau nasihatkan agar para usahawan fokus kepada satu perniagaan terlebih dahulu sehingga stabil dan menguntungkan sebelum mempelbagaikan perniagaan. Beliau mempelbagaikan perniagaan setelah perniagaan pertama beliau telah stabil dan menguntungkan.
Perniagaan pertama perlu kukuh sebelum anda mempelbagaikan perniagaan supaya jika perniagaan yang baru kita ceburi tidak maju, maka kita boleh kembali kepada perniagaan pertama yang kita usahakan.
Tan Sri Syed Mokhtar Al-Bukhary

“Saya sendiri kalau apa-apa terjadi terhadap perniagaan saya sekarang, saya akan balik buat perniagaan yang mula-mula saya usahakan dulu. Perniagaan pertama saya masih beroperasi, lori dan kedai masih ada lagi di Kedah” tambah beliau dengan nada cukup rendah diri.

#2 – Kejayaan Perlukan Masa

Beliau juga nasihatkan agar usahawan muda jangan cepat nak berjaya. Setiap usaha sememangnya perlu melalui fasa kesusahan, cabaran dan sebagainya.
Beliau mengambil contoh diri beliau sendiri yang bermula dari bawah dengan membantu ayahnya menjual lembu dan kerbau di kampung sebelum mencapai tahap sekarang.Kalau kita melalui jalan yang susah, barulah kita akan menghargai dan menemui jalan senang.
Biasanya apabila memperolehi kejayaan yang singkat, mudah jugalah untuk perniagaan yang kita usahakan itu jatuh.

“Kalau kita melalui jalan yang susah, barulah kita akan menghargai dan menemui jalan senang” jelas beliau ringkas.

#3 – Jangan Putus Asa

Ini adalah frasa yang kerap keluar dari mulut beliau. Beliau menjelaskan setiap perniagaan sama ada kecil ataupun besar akan mempunyai masalah, cabaran dan karenah yang tersendiri. Oleh itu, para usahawan tidak boleh mudah berputus asa dan tunduk dengan masalah.
Saya ni tiada apa-apa, tiada apa yang istimewa tentang diri saya. Tetapi apa yang membezakan saya ialah bagaimana saya menghadapi setiap cabaran dan masalah di dalam perniagaan.

“Saya ni tiada apa-apa, tiadaapa yang istimewa tentang diri saya. Tetapi apa yang membezakan saya ialah bagaimana saya menghadapi setiap cabaran dan masalah di dalam perniagaan” jelas beliau sekali lagi dengan nada rendah diri.

Beliau ada berkongsi susah payah mengenai perniagaan pertama yang beliau usahakan bersama rakan kongsi bukan bumiputera.
Bagaimana rakan kongsi tersebut menekan beliau sehingga terpaksa menggadaikan dua lot tanah milik keluarga untuk dijadikan modal tambahan bagi mengekalkan penguasaan share majoriti di dalam syarikat Bukhary Rice Sdn. Bhd.

“Kalau apa-apa terjadi terhadap perniagaan saya masa tu, maka kami sekeluarga boleh kehilangan tempat tinggal” jelas beliau.

#4 – Jangan Sekadar Mengharap Dibantu

Beliau sering mengingatkan bahawa beliau hanyalah orang biasa yang diberi peluang oleh kerajaan. Apabila diberi peluang, beliau akan berusaha bersungguh-sungguh terhadap peluang tersebut.
Oleh itu, beliau berpesan kepada semua usahawan agar bukan sekadar berharap untuk dibantu tetapi bersedia dari segi fizikal dan mental untuk dibantu.
Ramai orang Melayu apabila kerajaan anugerahkan projek, mereka lebih cenderung untuk berikan projek tersebut kepada syarikat lain untuk usahakan kerana mengejar keuntungan jangka masa pendek. Majoriti syarikat Melayu akan memberikan projek kepada syarikat bukan bumiputera untuk mengusahakannya sebagai sub-company.Tak mengapa biar saya usaha sendiri untuk beli lori tambahan bila dah untung nanti.

“Saya diberikan 3 permit lori untuk membawa beras dan saya apply loan MARA untuk membeli lori. MARA berikan saya cukup-cukup RM110,000 untuk belikan sebuah lori. Ada usahawan Cina datang nak beli atau sewa dua lagi permit saya, tetapi saya tak bagi. Tak mengapa biar saya usaha sendiri untuk beli lori tambahan bila dah untung nanti” kata beliau.

#5 – Yakin Dengan Diri Sendiri

Beliau juga mengharapkan agar para usahawan yakin dengan diri sendiri dan apa yang sedang diusahakan. Ramai usahawan bumiputera tidak boleh berjaya bukan kerana idea mereka tidak bagus, tetapi kerana tidak yakin dengan diri mereka.
Allah kata kalau nak kenal Dia maka kena kenal diri sendiri dulu. Yakin dengan diri sendiri adalah salah satu tanda orang itu kenal dirinya sendiri. Insyallah bila yakin Allah akan permudahkan urusan kita.

“Allah kata kalau nak kenal Dia maka kena kenal diri sendiri dulu. Yakin dengan diri sendiri adalah salah satu tanda orang itu kenal dirinya sendiri. Insyallah bila yakin Allah akan permudahkan urusan kita” jelas beliau.

#6 – Berniaga Bukan Untuk Diri Sendiri

Beliau terkenal sebagai seorang usahawan yang banyak memberi kembali kepada masyarakat. Malah beliau mempunyai lebih kurang 260,000 pekerja yang berkait secara langsung ataupun tidak dengan semua syarikat milik beliau. 80% diperuntukkan untuk golongan bumiputera.
Apa yang lebih menarik, beliau tidak menjual perniagaan beliau kerana memikirkan nasib golongan yang bergantung kepada syarikat beliau untuk mendapatkan sumber rezeki.
Jika saya jual satu lori maka secara tidak langsung tiga keluarga Islam Melayu telah hilang sumber pendapatan.

“Kedai dan lori-lori untuk perniagaan pertama saya masih lagi ada di Kedah. Perniagaan itu masih berjalan seperti biasa. Setiap lori akan ada tiga orang pemandu, jika saya jual satu lori maka secara tidak langsung tiga keluarga Islam Melayu telah hilang sumber pendapatan” jelas beliau.

#7 – Usahawan Islam Ada Akhirat

Beliau juga berpesan bahawa setiap usahawan Islam tidak sama dengan usahawan bukan Islam. Usahawan Islam berniaga untuk mendapat manafaat di dunia akhirat tetapi usahawan bukan Islam berniaga untuk dunia sahaja.
Kita sebagai usahawan Islam kalau berjaya syukur dan kalau tak berjaya pun kita syukur. Paling penting kita terus berusaha.

“Jadi jangan risau kalau kita tengok kenapa bangsa lain yang bukan Islam lebih berjaya di dalam perniagaan kerana Allah dah janjikan dunia buat mereka. Kita sebagai usahawan Islam kalau berjaya syukur dan kalau tak berjaya pun kita syukur. Paling penting kita terus berusaha” jelas beliau…

>>semoga kita sama-sama tergolong sebagai usahawan muslim yang berjaya, berbakti kepada agama & menurut perintahNya.

Anda kaya, berjaya & bahagia. Amin~

Faizah,
018-2003707

Pengedar shaklee Sijangkang, Telok Panglims Garang, Shah Alam & Damansara.

*sumber: http://www.tv14.my/2014/04/07/7-pesanan-tan-sri-syed-moktar-al-bukhary-kepada-orang-islam/

 

Disclaimer #1

Sebarang penulisan di LovelyZaiz.com adalah perkongsian peribadi. Tiada kaitan dengan mana-mana pihak samada masih hidup ataupun yang telah meninggal dunia. Dilarang untuk mencetak/menyalin sekiranya bukan bertujuan untuk perkongsian ilmu.

Disclaimer #2

Segala testimoni/penulisan tentang produk yang dikongsi di laman ini bukan bertujuan untuk merawat, mencegah, mendiagnose atau menyembuhkan apa jua penyakit. Pembaca yang mengalami masalah kesihatan digalakkan mendapat nasihat dari pakar perubatan.