Followers

"Ya Allah, aku berlindung denganMu daripada keluh kesah dan kesedihan, dan aku berlindung denganMu daripada kelemahan dan kemalasan, dan aku berlindung denganMu daripada sifat pengecut dan bakhil, dan aku berlindung denganMu daripada bebanan hutang dan daripada penindasan manusia."

Facebook Badge

Apa yang hebat tentang oat ?

Ramai yang sedar bahawa oat begitu baik untuk jantung. Walau bagaimanapun, kerana kelihatan kurang menarik dan biasa, serta cara penyediaan yang membosankan ( dengan air panas berwap sahaja ), orang memilih untuk mengecualikan oat daripada diet mereka. Daripada membiarkan anda terlepas semua kebaikan yang menakjubkan tentang oat, jom baca untuk mengetahui lebih lanjut mengenai oat dan ia mungkin merubah fikiran anda!

Apa yang hebat tentang oat ?
~ Oat kaya dengan serat , mangan , selenium dan magnesium.
~ Beta- glucan dalam oat membantu untuk menurunkan darah LDL kolesterol ( kolesterol jahat) .
~ Oat juga membantu untuk menstabilkan paras glukosa darah (yang amat penting bagi orang-orang dengan diabetes).
~ Hanya 3 gram serat larut oat setiap hari biasanya merendahkan jumlah kolesterol sebanyak 8 hingga 23 peratus. Dan 3 g serat oat larut boleh didapati dalam hanya satu mangkuk oat !
~ Mengawal kandungan gula dalam badan dalam jangka masa panjang.
~ Mengandungi bahan anti kanser- kepada wanita dapat mengelakkan breast cancer.
~ Mengawal tekanan darah- membantu mengurangkan hypertension, dan merendahkan tekanan darah tinggi.
~ Kandungan fiber dalam oat membantu sistem perkumuhan badan.
~ Membantu dalam penurunan berat badan kerana oat memberikan rasa kenyang dalam jangka masa panjang, disebabkan kandungan fiber dalam oat. - Kanak-kanak yang makan oat kebiasaannya jarang mengalami overweight.
~ Sumber karbohidrat yang memberikan tenaga kepada badan.
Oat juga mengadungi senarai panjang nutrient lain seperti asid amino yang membantu fungsi badan, vitamin seperti thiamin, folic acid, biotin, pantothenic acid & vitamin E. Selain itu juga mengandungi zinc, selenium, copper, iron, manganese & magnesium.

Oleh itu, memasukkan oat sebagai salah satu hidangan kita setiap hari adalah langkah yang bijak untuk kesihatan badan dan jantung kita.

Oat merupakan makanan yang mempunyai pelbagai kebaikan. terdapat bermacam-macam jenis oat: oat groats, steel oats, rolled oat, dan instant oat. Walau apa jenis oat sekalipun kandungan nutrient tetap sama, cuma yang berbeza hanyalah cara penyediaan dan rasa selepas dimasak. Walau bagaimanapun, oat berperisa yang banyak dijual di kedai adalah tidak termasuk dalam kategori berkhasiat tinggi kerana oat jenis ini mengandungi kandungan gula yang sangat tinggi. Adalah dinasihatkan agar memilih plain oat untuk dimakan.

Steel -cut oat, Rolled oat, instant : Jenis yang mana perlu saya pilih?
Terdapat pelbagai jenis oat yang terdapat di pasaran . Jangan risau lagi; di sini disertakan info tentang oat untuk membantu anda pilih yang mana satu yang paling sesuai dengan anda :

Steel -cut oat : telah dicincang kepada kepingan besar dan tidak dikukus. Rupabentuk yang berbeza dari yang instant dan lebih kasar.Berbentuk seakan “biji-biji” macam bertih, ia adalah versi oat yang paling menyihatkan, di mana ia paling kurang menjalani kaedah memproses di kilang. Ia memerlukan masa memasak yang lama dan ia adalah makanan sarapan yang lebih baik daripada cookies oatmeal.

Rolled oat : sudah diproses habis di kilang. dikukus dan kemudian diperkenalkan dalam bentuk kepingan. Proses ini menstabilkan minyak yang sihat di dalam oat, supaya mereka kekal segar lebih lama, dan membantu oat masak lebih cepat, dengan mewujudkan kawasan permukaan yang lebih besar. Oats ini lebih lembut dan senang dikunyah.

Instant : Berasal dari Steel -cut oat selepas pemotongan dan sebahagiannya dimasak dan dikeringkan. Bila dimasak lebih cepat. Sesetengah pengeluar juga boleh menambah bahan lain seperti gula atau garam oatmeal segera dan juga boleh berperisa.


So.... Nak Kurus.. dan sihat pilih yang plain ye.. bukan 3in1 yang dah campur GULA dan macam2..
Cadangan saya ialah:

Quaker Instant Oatmeal Packing Merah.... :)



Sebarang pertanyaan:
sms/whatsapp/viber/Wechat: 018-2003707 @ 017-3214707
emel: faizah85@gmail.com
fb: LoVely FaiZah

SHARE & LIKE PAGE & ARTIKEL INI




Lovelyzaiz's 2013 : Peraduan Like, Share & Win!

Lovelyzaiz's 2013 : Peraduan Like, Share & Win!

Rakan-rakan yang disayangi,
Kami akan memilih secara rawak 3 pemenang bertuah untuk memenangi peraduan 2013 LIKE, SHARE & WIN! Pemenang layak untuk mendapatkan 1 kotak Cinch Tea yang berupaya membantu anda slim dan reshape!

Semua yang anda perlu lakukan adalah seperti yang tertera di gambar kami, dan berkongsi gambar ini secara umum pada profil FACEBOOK anda, dan blog juga (jangan lupa PM kepada kami link!) Share dan tulis: "I want to Win & I want to Slim with Shaklee"...Dan... anda berpeluang untuk menang!

3 Pemenang bertuah akan dipilih secara rawak dan pemenang akan 

diumumkan pada  26 Oktober 2013.

Jadi apa LAGI yang anda tunggu? ♥

* Peraduan berakhir pada 25 Oktober 2013; 23:59Hrs

* Terbuka kepada penduduk Malaysia sahaja





Jom lihat apa kandungan Cinch Tea dan khasiatnya~~
Antara ekstrak utama yang ada di dalam Cinch Energy Tea Mix ni ialah :

Taurina
Rooibos Red Tea Extract–tumbuhan herba dari Afrika~dikenali sebagai “The Miracle Tea” atau “Long Life Tea”
Green Tea Extract
White Tea Extract –teh yang menjalani pemprosesan paling minimum
Matcha Green Tea Powder – teh hijau gred tertinggi dari Jepun

Antara fungsi ekstrak utama Cinch Energy Tea Mix ini ialah:

1.MATCHA GREEN TEA
- antioksida yang sangat tinggi
- energy booster
- metabolisme booster
- bakar kalori up to 4 x ganda

2. TAURINA
 - menggalakkan metabolisme
- lebih bertenaga
- larutkan lemak
- membantu menghasilkan otot tanpa lemak

3. WHITE TEA
- membakar lemak – lemak berlebihan
- menghalang penghasilan sel lemak yang tak perlu
- meningkatkan metabolisme

4. ROOIBOS RED TEA
 - melarutkan lemak
- meningkatkan kadar metabolisme iaitu pembakaran lemak
- agen detox yang kuat

Cinch tea ni yg best dalam bentu sachet n senang nak bawak ke mana2, boleh bancuh panas or sejuk, kalau kes nak cpt on the go sentiasa, beli je botol mineral then masukkan dan terus shake sampai sebati then minum,mmg menyegarkan dan terus rasa bertenaga je sepanjang hari, nak jimat buat dalam botol besar dan boleh minum banyak kali

Ia sangat sesuai untuk orang yang bermetabolisma rendah!
Hadapi masalah metabolisme yg slow, dah cuba diet sdri tapi gagal, dah cuba kurgkan nasi n bersenam to masih gagal, mgkn salah satu sebab kurang berjaya adalah sbb metabolisma anda terlalu rendah dan tidak dapat membakar kalori dgn sebaik mungkin

Dan dengan itu shaklee menyediakan produk yg terbaik utk menaikkan metabolisme iaitu CINCH TEA, bukan shj utk meningkatkan metabolisme malah utk menggalakkan tenaga, memberi tenaga sepanjang hari.

Testimoni di bawah adalah testimoni pengamal Cinch Tea Shaklee:


Sebarang pertanyaan:
sms/whatsapp/viber/Wechat: 018-2003707 @ 017-3214707
emel: faizah85@gmail.com
fb: LoVely FaiZah

SHARE & LIKE PAGE & ARTIKEL INI



 

Disclaimer #1

Sebarang penulisan di LovelyZaiz.com adalah perkongsian peribadi. Tiada kaitan dengan mana-mana pihak samada masih hidup ataupun yang telah meninggal dunia. Dilarang untuk mencetak/menyalin sekiranya bukan bertujuan untuk perkongsian ilmu.

Disclaimer #2

Segala testimoni/penulisan tentang produk yang dikongsi di laman ini bukan bertujuan untuk merawat, mencegah, mendiagnose atau menyembuhkan apa jua penyakit. Pembaca yang mengalami masalah kesihatan digalakkan mendapat nasihat dari pakar perubatan.